Провалений дебют

15.06.2011
Провалений дебют

Євген Коноплянка погано старався. (Фото Рейтер.)

Від збірної Павла Яковенка на чемпіонаті Європи серед гравців до 21 року, який триває в Данії, українська футбольна спільнота небезпідставно очікує максимального результату. Адже за підбором виконавців нинішній колектив U–21 вважають найсильнішим за всю історію незалежності. Нагадаємо, на шляху до фінальної частини єврофоруму — у «плей–оф» — наша молодь перемогла Голландію, чиї представники на минулому Євро стали чемпіонами. Про свої переможні амбіції заявляли й підопічні Яковенка. Щоправда, нашого оптимізму не поділяють букмекери, які відводять українцям місця поза призовою трійкою. А саме призери Євро–2011 — разом із господарями–англійцями — отримають перепустки на літню Олімпіаду–2012.

Перший поєдинок нашої збірної, програний чехам із рахунком 1:2, ще більше понизив букмекерські котирування на загальний успіх «синьо–жовтих» у Данії. А футболістів — нарешті опустив з хмар на землю. Справді, одних запевнень у своїй моці недостатньо. Поля стадіонів у містах Віборг та Хернінг — ось ті місця, де слід підтверджувати свою перевагу над суперниками по «групі смерті».

У першому поєдинку на турнірі українці продемонстрували зовсім не виразну гру. Павло Яковенко почав обережно, випустивши одного чистого форварда. Такий хід багатьох здивував, малогабаритний динамівець Роман Зозуля — не найкращий варіант для пробивання чеської оборони, завдяки якій підопічні Якуба Доваліла не програли на шляху до Євро жодного матчу.

Сподівання на Андрія Ярмоленка та Євгена Коноплянку, які мали б із глибини «бомбити» оборонні редути опонентів, теж не виправдалися. «Зіркові» хлопці відверто провалили гру. Погано діяв і наш захист, який на лівому фланзі дозволив чехам організувати дві гольові атаки. Їх влучними ударами з меж штрафного майданчика завершив капітан Боржек Дочкал із «Яблонця».

Єдина світла пляма в діях української команди — Максим Білий. З’явившись на полі на 64–й хвилині, півзахисник луганської «Зорі» міг самотужки врятувати матч, однак забив тільки один м’яч. До всіх негараздів додалася ще й травма капітана Тараса Степаненка, через яку півзахисник «Шахтаря» не зможе зіграти в архіважливих матчах проти англійців (сьогодні) та іспанців (19 червня).

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (U–21, Данія). 1–й тур. Група B

Чехія — Україна — 2:1

Голи: Дочкал, 49, 56 — Білий, 88

Україна: Каніболоцький, Бутко, Кривцов, Ракицький, Путівцев, Морозюк (Білий, 64), Степаненко (Парцванія, 54), Чеснаков, Коноплянка, Ярмоленко (Кравець, 87), Зозуля

Суддя — Мажич (Сербія)

Віборг, 4000 глядачів

Іспанія — Англія — 1:1 (Еррера, 14 — Уельбек, 88),

Турнірне становище: Чехія — 3, Англія, Іспанія — 1, Україна — 0.

Група А. Білорусь — Ісландія — 2:0 (Воронков, 77 (пен.); Скавиш, 87; вилучення: Гуннарссон, 76 (І)), Данія — Швейцарія — 0:1.