Архів у бідоні

Архів у бідоні

Сховані в лісі повстанські документи, які зберігалися в бідоні для молока, знайшов мешканець одного із львівських сіл два тижні тому. Позавчора цей архів перевезли до музею «Тюрма на Лонцького», директора якого Руслана Забілого, нагадаємо, «маринували» в СБУ в «архівних справах». Передані матеріали увійдуть до сховища Центру досліджень визвольного руху. Як каже Руслан Забілий, за попередніми оцінками, це документи одного з районних проводів ОУН Пустомитівщини за 1948—1951 рр.

120 років легенді

120 років легенді

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Сьогодні починаються урочистості з нагоди дня народження видатного українського діяча, полковника армії УНР і одного з лідерів ОУН Євгена Коновальця. Святкування пройдуть у багатьох містах України. Найбільш масштабні заходи відбудуться у Львові та Києві. У столиці до визначної дати сьогодні о 18.00 в Будинку вчителя вшанують пам’ять Євгена Коновальця — творця та полковника корпусу Січових стрільців. А у Львові святкуватимуть у вівторок. Зокрема, львівська молодь планує велопробіг до Зашкова — місця, де народився відомий патріот.

«Как гаварят у нас в Адєсє...»

«Как гаварят у нас в Адєсє...»

В Одесі, де людям регулярно падають на голову балкони, гаряча вода зникає в кранах разом із опалювальним сезоном, а Чорне море скоро дійсно буде чорним від бруду, мабуть, немає нагальніших проблем, ніж мовна. Бо саме цим питанням, а не вирішенням комунальних проблем, найбільше переймається мер міста Олексій Костусєв. Чого тільки варта його заява про те, що всім школам міста надано статусу двомовних! Як пояснює сам Костусєв, «ми за те, аби ніхто нікому не нав’язував, якою мовою говорити, якою мовою вчити дітей». Мовляв, батьки тепер самі обиратимуть, якою мовою їхнім дітям у школі викладатимуть предмети. Але якщо в класі 20 дітей захочуть навчатися російською, а 10 — українською, особисто ви вірите в те, що права тих десятьох будуть забезпечені? Я — ні. Гадаю, що й пан Костусєв дуже надіється, що тих десяти україномовних школярів просто не набереться, бо, за його ж словами, «Одеса — це російськомовне місто».

Всі статті рубрики