НОВИНИ ПЛЮС

10.06.2011

Справа Ющенка

Генпрокуратура не закриватиме справу про отруєння Віктора Ющенка, оскільки він погодився здати додаткові аналізи. Про це журналістам учора повідомив Генеральний прокурор Віктор Пшонка.

За його словами, згода на експертизу мала форму письмового звернення. «Екс–Президент Ющенко... сказав, що готовий піти на ту додаткову експертизу, що перед ним ставить слідство. Тепер будемо відпрацьовувати всю цю експертизу», — цитує Пшонку агенція УНІАН. «Якщо він (Ющенко) готовий [співпрацювати зі слідством далі], то ми будемо далі розслідувати цю кримінальну справу», — додав Генпрокурор.

Закон про вибори

Україна направить новий проект закону про вибори народних депутатів до Венеціанської комісії. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович учора на зустрічі з головою Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) Джанні Букіккіо.

Перестановки в Генпрокуратурі

Генеральний прокурор Віктор Пшонка звільнив Олександра Каліфіцького з посади начальника головного управління з розслідування особливо важливих справ. За даними «Української правди», замість Каліфіцького главк очолив Андрій Курись. Самого Каліфіцького переведено на нижчу посаду — першого заступника керівника головного управління нагляду за дотриманням законів при провадженні ОРД‚ дізнання та досудового слідства.

Як відомо, у сфері відання ГУ з розслідування особливо важливих справ перебувають справи, порушені проти Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, Леоніда Кучми тощо. Куратором управління є перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін.

Кишені

Найбільші темпи зростання бізнесу за минулий рік продемонстрував Дмитро Фірташ, а олігархи з БЮТ зазнали багатомільйонних втрат. Про це свідчить новий рейтинг найбагатших українців за версією журналу «Кореспондент».

Згідно з рейтингом, перше місце у списку найбагатших, як і раніше, посідає Рінат Ахметов. Його активи за рік подорожчали з $17,8 млрд. до $25,6 млрд. На друге місце піднявся Геннадій Боголюбов зі статками $6,6 млрд., потіснивши свого партнера по бізнесу Ігоря Коломойського ($ 6,2 млрд.). Водночас, за даними журналу, за минулий рік бізнес–імперія Фірташа подорожчала на 540%.

Із першої сотні багатіїв 25 осіб, тобто кожен четвертий, — члени Партії регіонів. Минулого року таких було 17. Зростання частково пояснюється переходом мультимільйонерів Андрія Веревського (№ 17), Євгена Сігала (№ 32), Олександра Фельдмана (№ 41) та Степана Глуся (№ 81) з опозиції до партії влади. Крім цих бізнесменів, фракцію БЮТ залишили Таріел Васадзе (№ 40) і Олександр Буряк (№ 43).

Вартість активів членів Партії регіонів у першій сотні — $32 млрд., а сумарні статки членів БЮТ — $3,2 млрд.

* * *

Рінат Ахметов, визнаний у різноманітних рейтингах найбагатшим українцем, за підсумками доходів 2010 року виявився зараз удвічі біднішим за колегу по парламенту Олександра Третьякова. За офіційною декларацією, дохід депутата від Партії регіонів склав 34,2 млн. грн., тоді як «нашоукраїнця» — 64,44 млн. грн..