Де був пітбуль?

17.05.2011

Ця письмова заява до Гадяцького райвідділу міліції «тягла» на повідомлення про грабунок. За словами 31–річного потерпілого, в одному з барів міста у нього відкрито відібрав мобільний телефон його знайомий. Однак невдовзі оперативникам довелося вносити у таку версію злочину суттєві «поправки». Як з’ясувалося, того вечора двоє згаданих чоловіків справді відпочивали у барі. Коли ж закінчилися гроші на випивку та закуску, один із них задля продовження «банкету» віддав у заставу свій мобільник. А вже після застілля перед ним постало непросте питаннячко: як повернути, по суті, «пропитий» телефон? Тоді й вигадав «грабіжницьку» версію. При цьому розрахунок був не лише на те, що спожитий у барі алкоголь «вивітрить» із пам’яті знайомого деталі того відпочинку. Набагато суттєвішою заявнику видавалася інша обставина: потенційний «грабіжник» якраз перебував під слідством за іншою, цілком реальною, справою. Тож останній, щоб не мати обтяжуючого «доважку» криміналу, за логікою лже–потерпілого, мав від нього просто «відкупитися»...

Ще суттєвішими втратами для родини дрібних полтавських підприємців закінчився візит до їхнього помешкання непроханого «гостя». Адже, як свідчила заява власниці квартири до Київського райвідділу міліції м. Полтави, невідомий зловмисник заліз до родинного гніздечка за відсутності господарів і виніс звідти 4,5 тисячі гривень готівкою та кредитну картку чоловіка. Причому останньою злодій уже встиг скористатися (на мобільний подружжя надійшло повідомлення про зняття з украденої кредитки більш ніж 5 тисяч гривень). Розплутуючи клубочок цього злочину, міліціонери побачили у згаданій квартирі типовий для подібних злодійських «набігів» безлад. Щоправда, замки на вхідних дверях чомусь ніхто не чіпав. Зрештою, справжні «специ» досить легко відмикають їх своїми «ключиками». Але як їм вдалося порозумітися з «живою фортецею» цього помешкання? Надто за умов, що самим міліціонерам довелося працювати в квартирі під гучний «супровід» не схильного до сентиментів... пітбультер’єра, який гавкав на них із балкона (саме там господиня «припнула» бійцівського пса на час візиту правоохоронців). То невже в цьому випадку грізний пітбуль мовчки чекав, доки зловмисник чи зловмисники «перериють» усю квартиру?

«Притиснута» такими аргументами міліціонерів господарка квартири вже під вечір зізналася їм у тому, що цю «злодійську» версію вона також вигадала. Бо ж іще на початку року подружжя придбало «з рук» стареньку іномарку. А остаточно розрахуватися за неї з власником домовилися до кінця квітня. Задля цього щомісяця відкладали з досить скромного родинного бюджету певну суму. Та після «урізання» надходжень до спільного «гаманця» коштів на повсякденні витрати дружині хронічно не вистачало. Тож вона потайки від чоловіка використовувала той «недоторканний запас», доки не «вичерпала» його повністю. Водночас невблаганно наближався термін остаточного розрахунку за придбаний родиною автомобіль. А оскільки жінка, за її словами, «дуже боялася» зізнатися чоловікові, куди насправді поділися їхні гроші, то й вирішила розіграти цей спектакль з «обкраданням» квартири. Певно, не усвідомлюючи, що сухою мовою Кримінального кодексу така «режисура» називається завідомо неправдивим повідомленням про вчинення злочину. Тож, як повідомили власкору «УМ» у відділі зв’язків із громадськістю обласної міліції, обом «жартівникам», про яких ішлося вище, «світить» до двох років позбавлення волі.