Із даішником — на каву

17.05.2011
Із даішником — на каву

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Днів із 20 тому в Донецьку на проспекті Миру, біля одного із закладів громадського харчування, на диво всім донеччанам та гостям шахтарської столиці з’явився співробітник Державтоінспекції, який iз ласкавою посмішкою запрошував перехожих відвідати кав’ярню. За задумом господарів і за сумісництвом авторів ідеї «привітного даішника», залізобетонна скульптура висотою 1 метр 80 сантиметрів та вагою близько 700 кілограмiв мала символізувати «даішника, що розкаявся у власних гріхах».

Проте вже через два тижні гіперактивні донеччани позбавили незвичайного правоохоронця його головної зброї — смугастого жезла. Очевидно, вандали вважали, що інструмент бронзовий, і мали намір підзаробити на металобрухті, але помилилися — витративши час, сили і нерви, заволоділи лише шматком чорно–білого залізобетону.

Господарі диво–даішника вже замовили новий жезл і взялися ламати голову над тим, як надійніше його закріпити на руці, якою той віддає перехожим честь. Але виявилося, що деяким справжнім інспекторам ДАІ Донецька не вельми сподобався їх залізобетонний колега, тож його вирішили прибрати геть з очей. За розповідями очевидців, у переддень свята Перемоги до закладу, де «чергував» добродій у міліцейському кашкеті, нагрянуло півтора десятка співробітників міліції та ДАІ (наймолодший за званням — капітан) у супроводі представників міськради, відповідальних за архітектуру та містобудівництво, і поставили господарів ресторану перед фактом: «Скульптура встановлена незаконно, тому має бути демонтована». При цьому показали листа якоїсь баби Нюри, котра звернулася зі скаргою до виконавчого комітету, мовляв, стоїть посеред дороги, заважає людям ходити...

Працювали, як завше, чітко й оператавно. Підігнали кран, повантажили «бідолаху» на вантажівку й вивезли у невідомому напрямку. Як згадка про доброго даішника — при вході до кав’ярні залишився лише самотній постамент.

«Знешкодили» бетонного інспектора місцеві комунальники через відсутність дозволу на встановлення малої архітектурної форми. «Найближчим часом повернемо скульптуру її господарям — вони можуть розпоряджатися пам’ятником на свій розсуд. Штрафні санкції застосовувати не будемо», — запевнив начальник управління благоустрою міської ради Донецька Костянтин Савинов.