Гарячі фінські хлопці

17.05.2011
Гарячі фінські хлопці

Як Анссі Салмела поставив «шлагбаум» Нікласу Перссону, так фіни у фіналі ЧС–2011 зупинили збірну Швеції. (Фото Рейтер.)

75–й форум найкращих хокейних збірних планети у Словаччині завершився несподівано. «Достроковим» фіналом називали чвертьфінальну зустріч росіян і канадців, але ці країни взагалі залишилися без медалей. А на трон після 16–річної перерви зійшли організовані й технічні фіни.

 

Принципові побачення

Після того, як команда В’ячеслава Бикова четвертий рік поспіль обіграла «заклятих друзів» із Канади, саме росіян стали вважати головними фаворитами ЧС–2011. Багаторічний наставник збірної СРСР Віктор Тихонов перед півфіналом переконував, що Росія не може вдруге за турнір програти фінам. Як виявилося, може. Нестабільна на нинішньому чемпіонаті «Червона машина» поступилася північним сусідам як у групі, так і в півфіналі (3:0).

Певно, «шайбою року» став гол 19–річного Мікаеля Гранлунда, який відкрив рахунок у грі з росіянами. Юний нападник клубу ГІФК (Гельсінкі), перебуваючи за воротами Костянтина Баруліна, кистьовим рухом підчепив каучуковий диск на гак ключки, підніс шайбу, наче на таці, і скинув у ворота над плечем голкіпера.

Під завісу турніру Росія програла і дуель за бронзові медалі — ще одним принциповим конкурентам, чехам. А фінальним матчем у Братиславі було «скандинавське дербі».

Зазвичай імениті шведи беруть гору над «молодшими братами» з Фінляндії. Лише у 1995 році хокеїсти Суомі здолали «Тре крунур» у фіналі ЧС, вигравши своє перше «золото». І от — друга звитяга над сусідами, і друге сходження на найвищу сходинку п’єдесталу. Причому до 40–ї хвилини підопічні Юкки Ялонена програвали, але у третьому періоді просто розтрощили суперника, встановивши один із найбільших рахунків фінальних матчів — 6:1.

Примітно, що директорат турніру не включив у трійку найкращих за позиціями жодного фіна — ніби віддавши належне командній грі Суомі. Воротарем номер один назвали шведа Віктора Фаста, захисником — канадця Алекса П’єтранжело, форвардом — чеха Яроміра Ягра. Лише за версією журналістів до трійки нападників потрапив найкращий бомбардир ЧС Яркко Іммонен, який закинув дев’ять шайб і віддав три гольові передачі.

Дивіться й розвивайтеся

Наприкінці форуму, під завісу турніру, в Братиславі відбувся конгрес ІІХФ. Міжнародна федерація внесла суттєві зміни у формат проведення чемпіонатів світу на всіх рівнях. Наприклад, якщо досі в першому дивізіоні, де вже чотири роки перебуває збірна України, групи А і В були рівноправними (до еліти піднімався переможець кожної з них), то надалі група А буде «головніша», і до «вишки» вийдуть дві найкращі команди саме з секстету А. Найгірша команда дивізіону ІА вилітатиме до ІВ. Так само і з другим дивізіоном. Аналогічні зміни торкнулися молодіжного та юніорського чемпіонатів. Щоправда, тут із когорти ІА до «вишки» проб’ється лише одна команда.

За підсумками ЧС–2011 опублікували новий рейтинг, а з ним — сформували всі дивізіони. Збірна України втратила одну позицію й тепер є 19–ю у світі. У квітні 2012 року у дивізіоні ІА за два місця до еліти серед дорослих змагатимуться збірні Австрії, Словенії, Угорщини, Великої Британії, Японії та України. Турнір проведуть у словенській столиці Любляні.

Наша молодіжна команда в дивізіоні ІІА гратиме в Донецьку з литовцями, угорцями, голландцями, корейцями й іспанцями. А юніори в компанії ІВ протистоятимуть в Угорщині командам господарів, Казахстану, Білорусі, Польщі й Австрії.

Визначили в Братиславі й господаря ЧС 2016 року серед дорослих. За присутності Володимира Путіна це право очікувано віддали Росії. Двоє інших номінальних претендентів, Україна й Данія, завбачливо зняли кандидатури. Українська делегація спробує подати свою заявку тепер на 2018 рік.

Тут же до ІІХФ прийняли 70–го члена — Киргизстан.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон (Словаччина)

Заключні матчі 1/4 фіналу. Фінляндія — Норвегія — 4:1, Канада — Росія — 1:2 (0:0, 1:0, 0:2; Спецца, 26 — Кайгородов, 50 (менш.); Ковальчук, 53).

Півфінали. Швеція — Чехія — 5:2, Фінляндія — Росія — 3:0 (0:0, 1:0, 2:0; Гранлунд, 26; Лаюнен, 48; Іммонен, 50 (більш.)).

За третє місце: Чехія — Росія — 7:4 (2:3, 3:1, 2:0).

Фінал. Швеція — Фінляндія — 1:6 (0:0, 1:1, 0:5; Пааярві, 28 — Іммонен, 40 (більш.); Нокелайнен, 43; Капанен, 44; Песонен, 57; Пйорала, 58; Пільстром, 60).

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. Півфінал Західної конференції. «Сан–Хосе» — «Детройт» — 3:2 (серія — 4:3).

Фінали конференцій. Захід. «Ванкувер» — «Сан–Хосе» — 3:2 (серія — 1:0). Схід. «Бостон» — «Тампа–Бей» — 2:5 (серія — 0:1).