Два мільярди — на «сім’ю»

29.04.2011

Поки громадськість активно обговорює антикорупційні ініціативи Президента, інформаційний простір України збурило, здавалося б, суто технічне повідомлення: тендери державного підприємства «Вугілля України» на суму 949 млн. грн. виграли дві компанії. Це асоціація «Донбаський розрахунково–фінансовий центр» та «Луганська вугільна компанія». За назвами структур, які нічого не говорять пересічному українцю, як виявилося, стоять дуже впливові у державі люди. Так, одним із співзасновників донецької фірми є Олександр Юрченко — людина, близька до сім’ї нинішнього Президента Віктора Януковича. Пана Юрченка називають співзасновником фірми, що володіє кінотеатром «Зоряний» — багаторічним штабом Партії регіонів.

«Також Юрченко є співзасновником ТОВ «Дім мисливця», ТОВ «Дiм лiсника», благодійного фонду «Відродження України», які брали участь у відведенні земельних ділянок під резиденцію Віктора Януковича «Межигір’я», — повідомляє сайт «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель». До складу асоціації входить також Михайло Добнєв — співзасновник ТОВ «Веспром» — «фірми, на яку, за даними ЗМІ, було оформлено яхту «Центуріон» (нині її продано) старшого сина Януковича Олександра». Колега пана Добнєва — Олександр Колесник, якого вважають технічним засновником фірм Олександра Януковича.

Не менш цікава і луганська фірма, сто відсотків акцій якої належать ВАТ «Закритий недиверсифiкований венчурний КIФ «Новi технологiї» — одній iз ключових компаній у вугільній групі народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка, відомого як Юра Єнакієвський. «Директором фонду є Іван Аврамов, відомий як молодший партнер Юри Єнакієвського по вугільному бізнесу», — наголошує видання.

Як відомо, у сфері закупівель у вугільній галузі України існує шалена корупція. Свого часу «УМ» розповідала про схеми дерибану двох державних вугільних структур, які збагатили чиновників, наближених до керівної на той час політичої сили — БЮТ, та завдали величезних збитків державі.