Засекречений Пукач

29.04.2011

Учора в Печерському райсуді було оголошено перерву до 26 травня в попередньому засіданні за обвинуваченням Олексія Пукача у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Самого екс­генерала міліції до суду не привозили, але від його імені було заявлено клопотання щодо перерви, оскільки обвинувачений не встиг ознайомитися з усіма матеріалами справи. Тож, Феміда дала Пукачу ще місяць, але при цьому було допущено помилку: термін його утримання під вартою не подовжено. Саме засідання проходило за закритими дверима, оскільки на обвинувальному висновку стоїть гриф «таємно».

Це здивувало адвокатів постраждалих. За словами адвоката Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко, слідчі Генпрокуратури могли б зашифрувати прізвища співробітників міліції, які там згадуються, але чомусь не зробили цього. На її думку, є зацікавлені посадовці з Різницької, які не бажають, щоб громадськість побачила обвинувальний висновок, оскільки під час слідства було допущено чимало порушень КПК.

«Теоретично весь процес не може бути закритим, тільки та частина, що стосується роботи підрозділу, яким свого часу керував Пукач, — каже пані Теличенко. — Проте мені вже видно з обвинувального висновку, що матеріали підготовлені таким чином, аби максимальна кількість засідань проходила в закритому режимі».

Здивував закритий режим засідання й адвоката матері вбитого журналіста Лесі Гонгадзе Андрія Федура: «Я цього не можу зрозуміти ні з точки зору права, ні з точки зору здорового глузду, адже жодних підстав для засідання в закритому режимі я не бачу. Жодних секретних матеріалів не розглядалося. У матеріалах справи є лише декілька томів, якi містять секретну інформацію».