Духовне осмислення і «Князівна»

20.04.2011
Духовне осмислення і «Князівна»

Ірен Роздобудько.

«Мої «приготування» до Великодня досить детально виписані у книзі «Дванадцять, або Виховання жінки в умовах, не придатних до життя». Як і в головної героїні, вони, швидше за все, — духовні, каже Ірен Роздобудько. — Головне не у стравах і святкуванні з напоями і наїдками, а в тому, щоб ще раз осмислити суть цього свята, відчути його, як таїнство і правду. Отже, «готуюсь» я просто: думаю про те, що відбулося з Ісусом в ті дні, як його зраджували і катували. І як він все це витримав».

Пані Ірена цього разу планує приготувати сирну паску «Князівна». Цей давній рецепт передається від матері до доньки, до нього кожен додає щось своє, але «душа» пасочки — князівська: з міцними горішками і родзинками, з княжою короною і хрестами. Хто знає, може, колись, виглядаючи свого князя з далекого походу, і справді молода дружина перебирала соковиті родзинки, виливала шоколадні хрести і вимішувала ароматне сирне тісто з надією порадувати свого князя у світлий Великдень. Щоб зробити цю непечену паску, потрібно мати 1 кг сиру, склянку цукру (краще цукрової пудри), 5 жовтків (обов’язково свіжі або круто зварені), 150 г вершкового масла, 200 г мелених фісташок, ваніль, цедру лимона та двi склянки густих вершків.

Спочатку яйця слід ретельно розтерти з цукром (чи пудрою), додати ваніль. З’єднати їх з протертим сиром та маслом, вершками, цедрою і фісташками, все добре вимішати. Викласти на марлю у форму і поставити під прес на чотири години при кімнатній температурі, потім на добу — у прохолодне місце. «Фісташки можна замінити іншими горіхами або ж цукатами, родзинками, курагою, крихким печивом. А можна взяти всього потроху. Замість цукатів можна покласти нарізаний шматочками мармелад, — розповідає письменниця. — Для ароматизації паски в сирну масу можна додати трохи рому або лікеру». Дуже зручно для приготування такої сирної паски мати спеціальну форму, своєрідну чотиригранну піраміду з дощечок, але можна скористатися і звичною круглою. У формі паска має вистоятися не менше доби. Далі на тарелі акуратно викладену паску прикрашають хрестом із цукатів чи шоколаду, квітами. І найголовніше — з’їсти таку непечену паску треба за два дні.

«Приготування цієї паски, напевне, є одним з найдоступніших рецептів для того, щоб до дійства залучити дітей, яким доречно у процесі розказувати оповідки про свято та народні звичаї», — переконана письменниця.

Тетяна ЗІНЧЕНКО
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>