Між КДБ i «Жовтневою»

Між КДБ i «Жовтневою»

Через тиждень після теракту в мінському метро я зустріла журналістку Ольгу Класковську. Вона не була в Білорусі майже шість років. Тільки–но прилетіла, але вже встигла занести передачу братові в «американку» (СІЗО КДБ. — Ред.).

В Ольги немає паспорта, є тільки документ для в’їзду в країну, виданий білоруським посольством у Стокгольмі. «Не пам’ятаю вже точно, як проїхати до ГУМу», — зніяковіло зізнається вона. «Це між КДБ і «Жовтневою»... — я дивлюся на її реакцію, але страху не бачу. — Хочеш відправити для Саші посилку? Поїхали!»

До приїзду Ольги я не могла заходити в метро в центрі міста з причин, які одні назвуть надприродними, а інші — психосоматичними: у мене починала дико боліти нога. Без причини. Утім, якщо згадати, що серед понівечених у результаті теракту були люди з відірваними кінцівками, причина знаходиться. Але сьогодні спускатися в підземку допомагає злість: «Це що ж, через якусь сволоту я не буду тут їздити?!» А Олі ж у сто разів гірше, вона приїхала з Європи, залишивши свій статус біженця, щоб підтримати брата — колишнього міліціонера, обвинуваченого за трьома статтями Кримінального кодексу Республіки Білорусь. Його «злочин» полягає в тому, що ввечері 19 грудня минулого року він намагався закликати ОМОН не бити учасників мирної демонстрації...

Люди і роботи

Люди і роботи

Жертвами землетрусу та цунамі, що сталися в Японії 11 березня, стало майже 14 тисяч людей. Учора Національна поліцейська агенція оприлюднила оновлений список загиблих: 13 тисяч 843 людини. Ще 14 тисяч 30 осіб досі вважають зниклими безвісти. У тимчасових таборах станом на ранок 19 квітня залишалося 136,5 тисячі людей, які внаслідок катастрофи втратили житло.

«Заячі нори» ударними темпами

«Заячі нори» ударними темпами

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Забезпечення японців житлом — одна з нагальних проблем, що потребують вирішення після землетрусу та цунамі, які зруйнували десятки тисяч будинків на сході країни. Законодавчо визначено, що людям, які внаслідок стихійного лиха втратили житло, держава виплачуватиме від 500 тисяч до 3 мільйонів єн (50—300 тисяч гривень) — залежно від розміру збитків. У травні постраждалим (а це, за різними даними, до 270 тисяч осіб — стихія знищила вщент близько 46 тисяч будинків) планують виплатити по мільйону єн. Решту суми тим, кого це стосується, доплатять пізніше. Окрім того, компанія ТEPCO, яка є оператором аварійної АЕС «Фукусіма–1», компенсує по мільйону єн 80 тисячам постраждалих від витоку радіації — передусім евакуйованим із зони відселення.

За служіння суспільству й правду про Росію

За служіння суспільству й правду про Росію

У США оголосили цьогорічних лауреатів Пулітцерівської премії — найвищої нагороди в галузі журналістики. Із тринадцяти нагород чотири розділили між собою одвічні суперники — газети «Лос–Анджелес таймс» і «Нью–Йорк таймс». Як повідомляє «Рейтер», у найпрестижнішій категорії «За служіння суспільству» відзнака дісталася віснику «Міста янголів». Лос–анджелеські журналісти викрили владу робітничого містечка Белл у штаті Каліфорнія, яка виплачувала собі величезні кошти з міського бюджету, тоді як мешканці міста без жодної підтримки боролися з кризою. Фоторепортер «Лос–Анджелес таймс» Барбара Девідсон також перемогла в категорії «Художня фотографія».

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики