Поліські читання

20.04.2011

Напередодні Великодня районні дитячі бібліотеки Рокитного, Дубровиці, Зарічного, Володимирця та міста атомників Кузнецовська отримали чудовий дарунок: близько сотні найцікавіших, найпопулярніших і найрейтинговіших новинок для дітей та підлітків: пригоди, фантастика, дитяча поезія та детективи поповнили бібліотечні фонди. Серед них — твори Всеволода Нестайка, Лесі Ворониної, Івана Андрусяка, Ігоря Січовика, Олександра Дерманського, Володимира Рудківського, Андрія Кокотюхи, Марини Павленко, Галини Малик, Романа Скиби, Терези Проць та інших популярних сучасних дитячих письменників. Свої книги надали найвідоміші дитячі видавництва — «Грані–Т», «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА», вінницька «Теза», «Видавництво Старого Лева» зі Львова та «Джура» з Тернополя.

Крім нових книг, місцеві школярі мали можливість поспілкуватися і з дитячими письменниками — Олександром Дерманським, Сергієм Пантюком, Оксаною Кротюк, Олександром Есауловим та Наталкою Позняк, які завітали до них у гості в рамках акції. Аудиторії були різні за кількістю (від сотні до п’ятиста слухачів) та віком (від другого до одинадцятого класу), але однаково безпосередні й зацікавлені. А в містечку Зарічне до гурту долучився місцевий авторитет у царині дитячої літератури — поет Роман Демчук. «Ми вражені тією щирістю, відкритістю, з якою нас зустрічали. І це неправда, що діти не люблять читати. Було б що. Сподіваємося, що після нашої акції діти шикуватимуться в черги до бібліотеки, як вони шикувалися за автографами. І саме в книжках вони знайдуть відповідь на запитання, які найчастіше нам ставили: як стати письменником?» — ділилися гості враженнями від зустрічей.

Ініціатором акції стало Міжнародне громадське об’єднання «Рівненське земляцтво» та його віце–президент Василь Яніцький. «Нині не кожен, особливо на периферії, може дозволити собі купити дорогу книжку, і бібліотеки — чи не єдина можливість для дитини познайомитися з сучасними цікавими письменниками», — говорить Василь Яніцький.

«Можливо, в межах країни такий тур — не надто вагома подія. Але я подумав — ідея дуже хороша і її варто розвивати. Хіба у нас немає земляцтв від інших областей? Чому б не розробити загальнонаціональної програми підтримки дитячих бібліотек на рівні районних центрів? Хіба ж це не реальна допомога — незначна фінансово, але така вагома духовно інвестиція в майбутні покоління українців?» — написав після акції у своєму блозі на «Українській правді» Сергій Пантюк.

Олена ВІТИЧ