Тури до Парижа — індивідуальні

20.04.2011
Тури до Парижа — індивідуальні

За відсутності основних конкурентів, котрі готуються до ЧС, Ігор Шимечко виборов «срібло» континентальної першості. (Фото з архіву «УМ».)

За рік до початку Олімпіади тільки й розмов, що про ліцензії. У важкоатлетів розіграш заповітних перепусток до Лондона відбудеться через півроку — на чемпіонаті світу в Парижі. Як уже повідомляла «УМ», головні тренери жіночої та чоловічої збірних України — Василь Кулак та Петро Алаєв — возили на чемпіонат Європи до Казані другі склади, тобто пожертвували євронагородами заради вдалого виступу своїх підопічних на світовій першості. Жіноча команда планує потрапити в число дев’яти перших збірних загального заліку ЧС та отримати максимальну кількість ліцензій — чотири, а чоловіча розраховує на позиції з сьомої по 12–ту, які гарантуватимуть виступ на олімпійському помості п’ятьох збірників.

 

Жінки: курс на омолодження

«Головний старт сезону — ліцензійний чемпіонат світу, тому всі лідери збірної готуються цілеспрямовано до нього, — каже у коментарі «УМ» керманич жіночої збірної Василь Кулак. — Скажімо, не було сенсу зайвий раз випробовувати Ольгу Коробку, яка вже тричі була чемпіонкою Європи. А Юлія Калина, котра перейшла в іншу категорію, ще має набрати додаткову вагу. Хоча і її результат на Кубку України мене цілком задовольнив».

Але і ЧЄ в Татарстані допоміг тренерському штабу жіночої збірної вирішити деякі кадрові питання. «Ми взяли курс на омолодження збірної, і континентальна першість підтвердила правильність наших думок», — розповідає Василь Григорович. Певно, свій останній шанс довести профпридатність не використали досвідчені спортсменки: Юлія Деркач (взяла «малу» «бронзу» в ривку, однак залишилася з «бубликом» у поштовху) та Юлія Артемова (шоста сума), Марія Відливана (п’ята) і Надія Миронюк (четверта). Схоже, їхні місця займуть молодші. «Що тут приховувати. Основу збірної складатимуть Коробка, Калина і дві представниці Білої Церкви — Яна Єрко та Юлія Власенко, які зараз готуються до юніорського чемпіонату світу», — заявляє Кулак.

Звісно ж, головний тренер пам’ятає і про єдину володарку повного комплекту нагород Євро–2011 Юлію Паратову: «Ця спортсменка також у нашій обоймі».

Спортсмени — не металеві

Так само і наші чоловіки поклали можливий успіх на єврофорумі на олімпійський вівтар. «Звісно, ми б могли зібрати в Казані значно більший ужинок медалей, однак треба розуміти, що спортсмени не можуть постійно вигравати. Їм необхідний час як на підготовку, так і відновлення сил після змагань, — так пояснює мінімальний успіх наших чоловіків на ЧЄ Петро Алаєв. — Подивіться, змагання у Казані пропустили кілька чинних чемпіонів світу: росіянин Олександр Іванов, німець Матіас Штайнер».

Нагадаємо, що єдину «велику» чоловічу нагороду в «синьо–жовту» скарбничку — «срібло» в надважкій категорії — поклав Ігор Шимечко.

Як розповів «УМ» пан Алаєв, до столиці Татарстану могли поїхати й маріуполець Артем Удачин, і кримчанин Артем Іванов, і ще кілька талановитих штангістів із молодіжного складу. «Але постійно вимагати від хлопців максимуму я не можу. У обставинах, коли потрібно ледь не щомісяця вигравати змагання, спортсмен довго не витримує. Тому в кожного атлета є індивідуальний план тренувань», — ділиться досвідом підготовки спортсменів наставник чоловічої збірної. Так, за словами Петра Алаєва, Удачину змагатися на всіх без винятку турнірах не дозволяє вік — йому вже 31. Іванов нещодавно виступав на юніорському ЧЄ, а молодь готується до літньої Універсіади.

«Це росіяни мають фінансові можливості тримати два рівноцінні склади, а ми повинні раціонально використовувати ресурси», — так коментує Петро Тимофійович хронічне недофінансування своєї галузі.