Наговорив — тепер читатиме

19.04.2011

Вiдтодi, коли Леонід Кучма вперше прийшов на допит у прокуратуру, минуло не так уже й багато часу — а відомство Віктора Пшонки оголосило про фінал в одному з етапів справи. «Слідство Генпрокуратури по доказах Кучми практично завершено, — заявив Генеральний прокурор Віктор Пшонка, перебуваючи минулої п’ятниці у Вінниці. — І ми готові на наступному (тобто вже цьому. — Ред.) тижні завершити розслідування цієї справи і пред’явити матеріали для обвинуваченого екс–Президента Кучми для ознайомлення йому і його адвокатам».

За словами Пшонки, подальша динаміка справи залежить від сторони обвинуваченого. «Законодавець не визначив термінів ознайомлення з матеріалами кримінальної справи — це право на захист... Скільки будуть знайомитись — це вже процесуальна воля обвинуваченого і його адвоката», — цитує Пшонку агенція УНІАН.

Відзначимо, що нещодавно Верховна Рада внесла зміни до Кримінально–процесуального кодексу, які передбачають, що обвинуваченого та його захисника «не можна обмежувати в часі, потрібному їм, щоб ознайомитися з усіма матеріалами справи в розумні строки». Отож Леоніда Даниловича, обвинуваченого у перевищенні службових повноважень, квапити не будуть. І екс–гарант може не боятися долі Юрія Луценка, якому зараз доводиться сидіти в СІЗО в тому числі за те, що екс–міністр внутрішніх справ не поспішав знайомитися з матеріалами своєї справи...

Відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Пшонка повідомив, що спікер ВР Володимир Литвин (у 2000 році — голова адміністрації Президента) проходить у «справі Гонгадзе–Кучми» як свідок. А екс–майор Микола Мельниченко, припускає Пшонка, може знову стати фігурантом справи про незаконне прослуховування найвищих осіб держави. Рішення про доцільність поновлення цієї справи щодо Мельниченка буде ухвалено пізніше.

Слова Генпрокурора обурили Миколу Мельниченка, який останнім часом відчув себе впливовим персонажем українського політикуму. «Заяву Генерального прокурора... я розцінюю як спробу залякати мене та змусити відмовитися від подальшої співпраці зі слідством», — каже Мельниченко. Колишній охоронець Кучми почувається «абсолютно впевнено», бо діяв у рамках законодавства.

 

ТРАКТУВАННЯ

Заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив, що вбивство Георгія Гонгадзе не можна визнати замовним. Для цього замовник мав би розплатитися з убивцею. «Якщо матеріальної винагороди не було, не було такої домовленості, і матеріального характеру взаємовідносин між цими двома людьми немає, то вбивство як замовлене кваліфікувати не можна», — заявив Кузьмін в інтерв’ю каналу «Інтер».

За словами заступника Генпрокурора, «справу Гонгадзе» можна кваліфікувати як убивство за попередньою змовою групою осіб або як убивство, організоване злочинною групою. «Але покарання за все однакове — довічне позбавлення волі. Ну, скажіть, яка вам принципова різниця, засудять Пукача за замовленням до довічного позбавлення волі або його засудять за вбивство за попередньою змовою групою осіб?» — каже Кузьмін.