Медичний «спадок» Чорнобиля

05.04.2011
Медичний «спадок» Чорнобиля

Чорнобиль «бахнув» 25 років тому, а його наслідки відчуваються і зараз. (Фото з сайту web.chernobyl.hospital.)

Хоч відтоді, як українці потрапили під радіаційний удар Чорнобиля, минуло вже чверть століття, медичні наслідки аварії на сумнозвісній атомній станції досі «квітнуть» буйним цвітом. Чорнобильська «спадщина» дотепер наздоганяє людей, які на момент аварії були дітьми, підлітками та отримали дозу радіоактивного йоду. Для когось із них діагноз «рак щитовидної залози» пролунав через рік після катастрофи, для когось — через два з лишком десятки років. І це, як попереджають спеціалісти, не межа. За науковим прогнозом, післядія «чорнобильського» йоду триватиме ще приблизно 10—15 років.

 

Захворюваність зросла в десятки разів

На сьогодні науково й практично доведено, що збільшення кількості випадків захворювання на рак щитовидної залози впродовж останніх 25 років є наслідком аварії на ЧАЕС. Відповідно, у регіонах, які більше постраждали від радіаційного забруднення, людей із цим захворюванням значно більше, ніж на відносно чистих територіях. Це визнала світова медична спільнота, про це нагадує і директор Інституту ендокринології і обміну речовин імені Комісаренка Микола Тронько.

«Ми можемо абсолютно чітко сказати, що число захворювань на рак щитовидної залози, яке зросло в Україні, Білорусі, Росії, — це наслідки аварії на ЧАЕС, — зазначає пан Тронько. — Якщо ми порівняємо захворюваність осіб, яким на момент аварії було від нуля до 18 років, та захворюваність осіб, які народилися вже після 1987 року, тобто не зазнали впливу радіоактивного йоду, то побачимо, що показники відрізняються в десятки разів!»

Як зазначають фахівці, із загального числа осіб, які на момент вибуху реактора були дітьми та підлітками, шість тисяч із них прооперовані з приводу раку щитовидної залози. Для порівняння — серед дітей, які народилися після аварії, починаючи з 1987 року, дотепер зареєстровано лише 45 випадків захворювання на тиреоїдну карциному. Найгіршим є те, що підступна хвороба виникає і через 25 років і більше після контакту з радіоактивним йодом. Тому лікарі рекомендують усім людям, які потрапили у велику групу ризику (яким у квітні 1986–го виповнилося від нуля до 18 років), пройти обстеження щитовидної залози. Це допоможе виявити захворювання на ранній стадії та обійтися в лікуванні «малою кров’ю».

Чорнобиль буде з нами ще 250 років

Науковці кажуть, що наслідки катастрофи на атомній станції будуть на собі відчувати і наші діти, й онуки, і правнуки... «Чорнобиль досі з нами, і залишатиметься ще впродовж найближчих 250 років. Я маю на увазі період напіврозпаду окремих елементів, які викинув у повітря четвертий реактор», — зауважив президент Національної академії медичних наук, академік Андрій Сердюк.

Те, що вирвалося із зруйнованого реактора 25 років тому, може ще завдати лиха. Тому настільки важливо слідкувати за тим, аби овочі, фрукти, різна городина, що виросла на заражених землях, молоко і м’ясо худоби, яку випасали на луках із «фоном», у жодному разі не потрапили на наш із вами стіл. Лікарі застерігають, що споживання таких продуктів призводить до внутрішнього опромінення. Як наслідок — не тільки зниження імунітету, а виникнення різних «поломок» в організмі, навіть онкологічних захворювань.

Для того, аби чорнобильська «спадщина» не знайшла собі нових жертв, санепідеміологи щороку проводять близько 200 тисяч гамма– та бета–спектрометричних досліджень різних продуктів на вміст радіонуклідів цезію–137 та стронцію–90.

Загалом, як пояснюють у МОЗі, радіаційна ситуація в Україні залишається стабільною, проте лабораторії все ж таки продовжують фіксувати перевищення допустимих рівнів вмісту радіонуклідів у молоці, м’ясі, овочах та дикорослих грибах і ягодах місцевого походження в областях, які найбільш постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (Волинської, Житомирської, Рівненської, Київської та Чернігівської). Зрозуміло, що таку продукцію на прилавки не пускають. Але це стосується лише магазинів, ринків, де є санконтроль. Якщо ж купувати харчі з рук, у бабусь, то треба розуміти — тут існує ризик натрапити на радіоактивно забруднені гриби чи молоко. Адже бабці не несуть свій товар на аналіз і часто й самі не знають, чи «фонять» їхні кошики та сумки.

 

ДОВІДКА «УМ»

В Україні внаслідок аварії на ЧАЕС радіоактивного забруднення зі щільністю цезію–137 понад 1 Кі/км2 зазнала територія загальною площею майже 38 тисяч кілометрів (5% території), на якій мешкали понад 3 мільйони людей (майже 6% населення).

 

ПРОГНОЗ ФАХІВЦЯ

«Відразу після вибуху реактора головною проблемою Чорнобиля була гостра променева хвороба, трохи згодом — різні онкологічні захворювання, — зазначає заступник генерального директора Наукового центру радіаційної медицини Дмитро Базика. — А в останні роки з’явилася нова проблема — це зростання смертності від серцево–судинних захворювань у людей, які постраждали внаслідок аварії. За нашими дослідженнями, в учасників ліквідації аварії з України та Росії підвищений ризик смертності від артеріальної гіпертонії, ішемічної хвороби серця та інших серцево–судинних патологій. А зараз ми готуємось до підвищення частоти солідних форм раку, передусім — це рак молочних залоз, легенів, нирок. За ними можуть іти інші види онкологічних захворювань, але це вже через 30–50 років після аварії».