Весна іде — красу несе

26.05.2004

      Волосся втратило полиск, нігті розшаровуються і ламаються, шкіра стала сухою і блідою. Пояснення цьому одне — весна, а отже, виснаження організму. Але ж саме весною, як ніколи, хочеться бути розкішною, красивою і звабливою. Не впадайте у відчай, адже порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих, і ми із задоволенням ідемо вам на допомогу (тим паче що й самі її потребуємо навесні).

 

Еластична і гладка шкіра

      Застосування високих доз аскорбінової кислоти (вітамін С), біотину (вітамін Н, його ще називають «вітаміном краси»), пантотенової кислоти (В5) і цинку приводить до того, що шкіра стає еластичною і гладкою. Біотин, будучи одним із найсильніших вітамінів-каталізаторів, разом із пантетоновою кислотою відіграє ключову роль у процесі відновлення епідермісу — верхнього шару шкіри. Підвищені дози вітаміну С сприяють покращенню мікроциркуляції у кровоносних судинах шкіри, зменшуючи водночас негативний вплив на неї вільних радикалів. До речі, останнє різко посилюється на тлі прийому сонячних ванн, тому обізнані люди, які турбуються про свою красу, обов'язково приймають полівітаміни разом із сонячними ваннами на природі. Цинк стимулює утворення колагену — основного захисника шкіри від зморшок. Окреме місце в турботі про шкіру займає ретинол (вітамін А). Примітно, що і нестача (гіповітаміноз), і надлишок вітаміну А (гіпервітаміноз)  однаково негативно впливають на шкіру.

Пишне волосся з натуральним полиском

      Волосся на 97 % складається з кератину — речовини білкового походження, що містить сірку. Основна причина погіршення стану волосся — білкове голодування. Тому, турбуючись про своє волосся, насамперед забезпечте себе повноцінним білковим раціоном. Вітаміни і мінерали також відіграють не останню роль. Зокрема, колір волосся відновлюється і збагачується, якщо у вашому раціоні достатньо цинку. Встановлено, що випадіння і посивіння волосся безпосередньо залежать від надходження в організм цинку і міді. Крім того, для натурального полиску і збереження кольору волосся необхідне достатнє забезпечення організму вітамінами В5, В6, Н і Вс (фолієва кислота).

Гарні і міцні зуби

      Не обов'язково бути телеведучою, щоб тішити близьких білосніжною усмішкою. Проблема полягає лише в тому, як зберегти її. Для цього необхідні лишень кальцій та вітаміни С і D. Кальцій — це матеріал, з якого в основному «збудовано» зуби, він відповідає також за міцність емалі. Вітамін D і підвищені дози вітаміну С сприяють засвоєнню кальцію і зміцнюють ясна. Недарма ж нестача в організмі вітаміну С призводить до того, що ясна кровоточать. (Брак цього вітаміну може спричинити цингу, проте нам це не загрожує навіть уві сні, на відміну від карієсу, який так і чигає звідусіль).

      Навесні, у так звані переджнивки, коли нам здається, що вітамінів доведеться чекати аж до нового врожаю, є безліч продуктів, які містять такі необхідні нам вітаміни та мікроелементи. Скажімо, вітамін А (ретинол) міститься у продуктах тваринного походження — печінка, нирки, легені, тваринні жири (масло, молоко), риб'ячий жир, а каротиноїди (провітаміни А) — в рослинних. Зараз можна споживати цей вітамін у шпинаті, салаті, молодій моркві, куразі, гарбузовому соку. Він сприятливо впливає на шкіру, покращує зір.

      Комплекс вітамінів В міститься в неочищених злакових, висівковому хлібові, пивних дріжджах, м'ясі, птиці, бобових, молочних продуктах. Впливає на ріст і зміцнення волосся, нігтів.

      Вітамін С — салати зі свіжих овочів, лимонний, грейпфрутовий соки, ківі. Багато цього вітаміну в різних сортах капусти, картоплі, петрушці, солодкому перцю. Позитивно впливає на шкіру, очі, зуби.

      Вітамін Е — рослинні олії (кукурудзяна, арахісова, оливкова, соняшникова), у ростках пшениці, бобових, в горіхах, зернятах і зелених листкових овочах, капусті, помідорах, петрушці. Впливає на зір.

      Кальцій — молоко, сир, йогурти. Зміцнює зуби.

      Цинк — неочищені злакові, висівки, пивні дріжджі, риба, молюски. Позитивний вплив на волосся, нігті, шкіру, очі.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>