Пахне смаженим

01.04.2011
Пахне смаженим

«Пекельну кухню» українським учасникам влаштують суворий шеф–кухар Арам Мнацаканов iз Петербурга, київський ресторатор Сергій Гусовський та москвичка Юлія Висоцька, ведуча програми «Їмо вдома». (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Два нових проекти, які презентували журналістам, — «Життя на смак» від каналу «Україна» та «Пекельну кухню» від «Плюсів» — об’єднує лише кухонний антураж. Обидві новинки, як і всі навколокулінарні ефіри, адресовані у першу чергу жінкам, але ТРК «Україна» запрошує на затишну кухню на задушевну розмову, а «1+1» у форматі реаліті влаштовує змагання кухарів за грошову винагороду — півмільйона гривень.

 

Домашня кухня

«Наше шоу здивує глядачів не лише смачними рецептами, а й цікавими історіями з життя гостей. А їхні спогади про дитинство допоможуть глядачам з новою теплотою озирнутися на власне дитинство і на свою родину», — каже Ольга Герасим’юк, ведуча кулінарного шоу «Життя на смак», яке глядач матиме змогу побачити вже в нинішні вихідні. Народна депутатка, яка на «Плюсах» вела, зокрема, ток–шоу «Без табу» і яку свого часу називали гуру соціальної тележурналістики, не приховує радощів iз приводу повернення на екран. Коли ТРК «Україна» замовила у стислий термін формат кулінарного шоу «ISTIL Студіос», яку за контрактом очолює Ольга Герасим’юк, з приводу того, хто стане ведучою проекту, в продакшені думали п’ять хвилин.

У кожному випуску «Життя на смак» ведуча у нібито власній кухні зустрічатиме гостя. (Візаві перших чотирьох ефірів — ведучий і шоумен Максим Неліпа, актор Борис Барський, співачка Євгенія Власова та Міс Україна Всесвіт–2010 Анна Пославська). Спочатку гостю презентують його улюблену з дитинства чи юності страву, потім буде його майстер–клас iз приготування власного фірмового шедевра, а наостанок — приготування з Ольгою Герасим’юк омріяної страви, яку гість ніколи не робив власноруч. Але найголовніше, за словами ведучої, — розмови про життя та сім’ю.

«На вітчизняному телебаченні дуже багато чужого, заїжджих ведучих. Коли канал «Україна» сказав, що хоче зробити щось своє, — ми з задоволенням підтримали ідею», — каже Ольга Герасим’юк.

І трюфелi, i рохкання поросят

Прем’єрний показ проекту «Пекельна кухня» канал «1+1» запланував, можете не сумніватися, на 13–те число. Серед 16 учасників цього реаліті–шоу ще є й учасниця з прізвищем Сатанівська.

На «Плюсах», коли бралися за адаптацію формату Hell’s Kitchen, розуміли, що в Україні недостатньо розвинена культура відвідин ресторанів, як в Америці, де на телеканалі Fox успішно йде вже восьмий сезон оригінального реаліті. Тому використали соціальну фішку, яку вже не раз апробували в інших реаліті («Міняю жінку», «Від пацанки до панянки» та «Без мандата»). Учасники вітчизняного кухарського реаліті долучатимуться до високої кухні — готуватимуть лобстерів та трюфелi, але камера показуватиме, наприклад, і домашніх поросят однієї з претенденток на звання наймайстернішого кухаря, і ставлення до телезмагань та кулінарії батька–комбайнера учасника шоу. Ще одну учасницю за участь у шоу звільнили з роботи, інша залишила чоловіка... «Наш проект матиме глибший зміст, ніж американський. Глядача може утримати лише драматизм», — каже продюсер «Пекельної кухні» Дмитро Харитонов.

Для зйомок масштабного шоу «Плюси» побудували спеціальний павільйон і встановили ідентичні американським декорації. У процесі задіяно 46 камер. У кожному епізоді проекту учасники повинні будуть нагодувати щоразу по 60 гостей. Серед охочих поїсти у ресторані «Пекельної кухні» — і знамениті актори та співаки, і групи з, наприклад, військових чи міліціонерів.

Оригінальний проект «Пекельна кухня», який можна дивитися на каналі «Сіті», цікавий у першу чергу головним ведучим — відомим ресторатором Гордоном Рамзі. Але в Україні «1+1», який роботу над проектом почав ще у серпні минулого року, подібної харизматичної особистості серед шеф–кухарів не знайшов. Тому запросив пітерського ресторатора, власника дев’яти ресторанів Арама Мнацаканова, якому допомагатимуть оцінювати вміння учасників Юлія Висоцька — ведуча російської програми «Їмо вдома» та Сергій Гусовський, київський ресторатор, співвласник трьох ресторанів. Усі троє — російськомовні. Дмитро Харитонов каже, що від цього проект не буде менш українським. «У нас навіть англомовний помічник головного шеф–кухаря намагається говорити українською, — каже продюсер. — І всі учасники змагань — українці».

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>