Хабарі збирали секретарі

01.04.2011

Служба безпеки повідомила нові подробиці щодо спецоперації у Шевченківському районному суді столиці, проведеної цього вівторка. Нагадаємо, тоді одного з помічників судді затримали, коли він відвозив матеріали до Лук’янвського СІЗО, а повернувшись із затриманим, оперативники заблокували будівлю Феміди й обшукали кілька службових кабінетів.

Як повідомили «УМ» у прес–центрі СБУ, працівники спецслужби спільно з колегами з Генпрокуратури викрили злочинний механізм вимагання та отримання хабарів, який діяв у Шевченківському райсуді. Чотирьох хабарників затримали «на гарячому»: під час отримання частини хабара — шести тисяч доларів США, а загальна сума апетитів корупціонерів сягала 20 тисяч «зелених», стверджують у СБУ.

Наручники приміряли помічник судді, двоє секретарів суду та завідувач архівом суду. Щоправда, під вартою опинилися лише троє з них, одного із затриманих відпустили на підписку про невиїзд. Трійцю затримали поки що у порядку ст. 115 КПК, тобто на три доби. Цей термін спливає сьогодні, тож зрозуміло, що слідство намагатиметься продовжити їм термін утримання під вартою, але вже не за рішенням слідчого, а через суд.

Правоохоронці провели обшуки не лише в службових кабінетах затриманих, а й у них удома. У простих працівників суду з невеличкою зарплатнею виявлено чималі суми — загалом близько 50 тисяч «баксів»! Що цікаво, виявляється, оперативники спецслужби стежили за хабарниками давно, адже серед вилучених грошей були й кілька тисяч мічених купюр, які раніше передавали хабарникам під контролем СБУ.

Зрозуміло, що прості працівники суду були лише дрібними ланками цієї корупційної схеми, адже основна частина хабарів призначалася для суддів, які таким чином намагалися убезпечити себе від iмовірного затримання. «Вказані кошти призначалися для передачі суддям за прийняття рішень у справах на користь зацікавлених осіб», — зазначають у прес–центрі СБУ, але не повідомляють, чи вдалося розколоти когось із затриманих на свідчення проти носіїв суддівської мантії із «липкими руками». На Володимирській, 33 лише зазначають, що на причетність до корупційного механізму перевіряють окремих служителів Феміди з Шевченківського райсуду.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Затриманням хабарників відзначилися і працівники столичної міліції, яким лише впродовж одного дня вдалося затримати двох київських чиновників. Як повідомив речник міліції Києва Володимир Поліщук, спочатку в одному з київських ресторанів працівники столичного управління ДСБЕЗ узяли «на гарячому» 35–річного інженера–інспектора відділу контролю та експлуатації нежилих будівель комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація», що є структурним підрозділом КМДА. Пакет, у якому було 24 тис. грн., корупціонеру саме передав киянин, що самовільно зробив прибудову до свого офісу на Харківському шосе. Посадовець, який виявив це порушення, вимагав від приватного підприємця грошей за те, щоб не складати акт перевірки. Останній одразу звернувся до міліції.

Цього ж дня ще одного здирника затримали на столичному Подолі. Виконувач обов’язків голов­ного інженера КП «Поділ–Житло» тиснув на киянку, яка бажала перепланувати квартиру й відкрити салон краси. Мовляв, якщо хочете отримати проектну документацію пошвидше, то платіть 800 доларів. Після передачі хабара 57–річного посадовця затримали просто у службовому кабінеті.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>