Залишилися з парою

01.04.2011
Залишилися з парою

На шляху до «бронзи» європейської першості Василь Федоришин здолав француза Дідьє Паїса. (Фото з офіційного сайту МФБ.)

Якщо німці беруться за якусь справу, то намагаються зробити її ідеально. «Я ще не дуже й старий, але вже пережив більше 40 чемпіонатів Європи. І хочу сказати, що ніде не бачив таких чудових умов, як у Дортмунді», — президент всесвітнього союзу борців Рафаель Мартінетті коментує організацію чемпіонату Європи з боротьби.

Не секрет, що головне місце в Дортмунді, куди, як магнітом, притягуються спортивні уболівальники, — це домашня арена футбольного клубу «Боруссія». Проте місцева влада намагається відірвати увагу своїх земляків від футболу, демонструючи глядачам і спортсменам свою гостинність в найкращому критому палаці спорту міста — «Вестфаллен–холлі», який, до речі, знаходиться неподалік стадіону «жовто–чорних».

«У нашому місті поруч із футболом повинні жити й інші види спорту. Саме тому у Вестфалії, де є успішні борцівські традиції, ми й організували цей чемпіонат Європи. Сподіваюся, що він зможе привернути до себе увагу суспільства», — каже обер–бургомістр Дортмунда Ульріх Серау. Більш як 500 борців із 43 країн Старого світу злетілися до регіонального центру Вестфалії, де загалом буде розіграний 21 комплект нагород у трьох дисциплінах. Для порівняння відзначимо, що на минулорічний чемпіонат світу в Баку приїздили представники лише 36 країн планети. Щоправда, розширення представницького складу учасників аж ніяк не змогло похитнути позиції фаворитів турніру — росіян. На «мундіалі»–2010 наші північні сусіди виграли командну першість, схоже, не буде їм рівних за числом нагород і на континенті. За два перші дні турніру, коли в семи вагових категоріях визначали переможців та призерів борці–«вільники», представники Російської Федерації відсвяткували перемогу в п’яти номінаціях.

Водночас українські борці вільного стилю залишилися без золотих відзнак, обмежившись двома «бронзами» Василя Федоришина та Павла Олійника, здобутими в перший змагальний день. А наші позавчорашні сподівання на поповнення медального багажу розвiялися, наче дим.. У чотирьох вагових категоріях жоден українець навіть не дійшов до втішного фіналу.

Так, Микола Айвазян (до 55 кг), попередньо вигравши дві сутички, у чвертьфіналі поступився чемпіону Європи–2010 азербайджанцю Махмуду Магомедову. У категорії до 66 кг Дмитро Маленков вибув із змагань (уже в стартовому раунді, не подолавши грузина). Ібрагім Алтадов (до 84 кг), розпочавши турнірну дистанцію з перемоги над італійцем, завершив боротьбу в наступному раунді, програвши віце–чемпіону континенту–2010 Шарифу Шарифову з Азербайджану.

Без здобутку повертається додому й наш важковаговик Олександр Хоцяновський (до 120 кг). У першому ж раунді він капітулював перед турком Фатіхом Чакіроглу, майбутнім переможцем. Не використав Сашко й другу нагоду поборотися за медаль — на першому ж етапі втішного турніру він склав зброю перед опонентом з Угорщини.