Небіжчики — у черзі на банкрутство

29.03.2011

Понад 2 тисячі іванофранківців щороку зі своїх помешкань навічно «переселяються» на міське кладовище, розташоване поблизу села Чукалівка. Дотепер їх туди доправляв й опікувався потойбічним життям «Спецкомбінат комунально–побутового обслуговування» — єдиний виконавець ритуальних послуг в обласному центрі Прикарпаття. І ось, як грім серед ясного неба, — наміри мерії оголосити спецкомбінат, як і кілька найбільших комунальних боржників міста, банкрутом. Ідею виконавчої влади замість муніципального похоронного монополіста створити нову ритуальну службу озвучив під час позачергової сесії міськради «комунальний» віце–мер Івано–Франківська Микола Саєвич. Ця заява викликала бурхливу реакцію опонентів. «Скажіть, як можна кладовище зробити банкротом? — обурився секретар міськради, «свободівець» Руслан Марцінків. — А наступним кроком, очевидно, має стати оголошення конкурсу на надання ритуальних послуг, тобто кладовище завтра може стати приватним».

Такі похоронні перспективи нікого з іванофранківців, крім хіба що зацікавлених бізнес–структур, не тішать. «Загроза банкрутства спецкомбінату набула цілком реальних обрисів, — підтвердив «УМ» Руслан Марцінків. — Звісно ж, виникає великий подив і сумнів з приводу того, як його довели до такого стану. Можна зрозуміти економічну скруту комунальних підприємств, що використовують дорогий природний газ. А що за збитки утворилися на кладовищі? Це нині з’ясовує комісія управління житлово–комунального господарства, і впродовж найближчих тижнів ми сподіваємося отримати відповіді на чимало дивних запитань».

Щодо проблем із розширенням нині тісної території кладовища, то, за словами секретаря міськради, у бюджет розвитку міста планується закласти певні кошти, аби докупити землю у сільської громади Чукалівки.