Хто має вуха — почує

29.03.2011

Перспектива мати в місті–курорті унікальний музичний інструмент набула реальних обрисів у 2000 році, коли римо–католицька парафія Різдва Пресвятої Діви Марії одержала земельну ділянку для спорудження костелу. Пастор Здіслав Зайонц пообіцяв, що орган буде, й активно розпочав пошуки своєрідного «оркестру для однієї пари рук».

Через брак коштів на прийнятний варіант вийти ніяк не вдавалося. Пропозицій було немало, однак бажану — оптимальне співвідношення якості звучання органа і його ціни — одержали лише торік iз Німеччини. Сталося це завдяки сприянню дипломата Ґжеґожа Ферочинскі (Польща), який підключив до проблеми польське представництво благодійної місії Caritas–spes. Його активісти впродовж майже року збирали пожертви в усіх католицьких парафіях ближнього закордоння. Затим виникли труднощі не тільки з демонтажем і транспортуванням органа, а й оформленням документів для митниці.

21 жовтня інструмент iз містечка Шьонунген (Нижня Саксонія) врешті–решт доправили до Бердянська. Розмір органа — сім на десять метрів; він має 25 регістрів і складається із більш як півтори тисячі дерев’яних і металевих труб, «зріст» яких — від кількох сантиметрів до шести метрів. Відтак монтаж складної конструкції німецькими фахівцями тривав упродовж трьох місяців.

Затим до справи підключився Єжи Кукля, органний майстер із Польщі, котрий успішно «адаптовував» імпортні органи до українських «реалій» у Вінниці, на Закарпатті. Архітектура бердянського костелу також має свої особливості, тому і тут довелося поморочитися з налагодженням. Органний майстер пан Кукля знаний у Європі як диригент, музикознавець та музикант. У Бердянську він був єдиним виконавцем творів Іоганна Себастьяна Баха, Ференца Ліста, Шарля Гуно та інших класиків світового мистецтва. Пастор Здіслав Зайонц каже, що спершу планували організувати два благодійні концерти, але охочих виявилося вдесятеро більше, ніж місць у костелі. Вони стояли навколо храму — тільки б долучитися до освячення органа і, власне, музичного свята. «За 22 роки своєї концертної діяльності я ще не бачив такого напливу слухачів», — зізнався зворушений пан Кукля.

Не обійшлося і без казусу, який виник унаслідок тисняви: люд забрався за вівтар і на хори, куди під час презентаційного концерту навіть VIP–персон і мас–медійників не пустили! Ситуацію, що суперечила канонам Римо–католицької церкви, розрядив очільник благодійної місії Caritas–spes єпископ Станіслав Широкорадюк: «Не можна порушувати закони релігії і віри, а закони церкви можна коригувати задля любові до ближнього». І сів на східці перед вівтарем! А пастор Здіслав, порадившись з органістом, тут же озвучив рішення щодо додаткового, вечірнього, концерту.