Узяв «на справу» батько сина?

29.03.2011

Цими вихiдними столична міліція повідомила про затримання другого підозрюваного у вбивстві судді Шевченківського райсуду столиці Сергія Зубкова, скоєного тиждень тому — 21 березня. Нагадаємо, що пана Зубкова вбили в елітній багатоповерхівці, коли він повертався додому. Один iз кілерів сів у інвалідний візок, а інший закотив його до ліфта, куди зайшов і суддя. Жертві завдали три удари ножем у горло та двічі вистрілили з пістолета пластиковими кулями. Згодом судмедекспертиза встановила, що потерпілий отримав не лише ножові та вогнепальні поранення, а й поранення шилом.

Як повідомляє прес–служба київської міліції, другим затриманим є молодий киянин, у якого вилучено речові докази, які вказують на його причетність до вбивства принципового служителя Феміди. Нагадаємо, що минулого четверга глава МВС Анатолій Могильов заявив про розкриття цього жахливого злочину й затримання першого підозрюваного, у квартирі якого під час обшуку нібито знайшли ті самі пластикові кулі. За версією слідства, мотиви вбивства пов’язані із судовим рішенням, яке виніс служитель Феміди і яке не задовольнило одну зі сторін. Мовляв, ідеться про банальну помсту. Адже підозрювані відстежували шляхи та засоби пересування судді, графік його роботи, режим дня. А під час убивства використовували засоби маскування (під медичних працівників), портативні радіостанції.

Натомість учора завдяки правозахисникам стало відомо, що двоє затриманих міліцією — це батько і син, яких правоохоронці нібито «підставили». За словами правозахисника–журналіста Володимира Широченка, йдеться про 48–річного киянина Дмитра Павличенка та його 19–річного сина. Пан Павличенко дійсно двічі проводив прес–конференції в УНІАН, на яких звертався до Президента Віктора Януковича з проханням втрутитися в ситуацію з «незаконним руйнуванням квартири його сім’ї й конфіскацією майна» через рішення, винесене саме суддею Зубковим.

«Я брав участь у цьому конфлікті на сторонi Павличенка, останній раз зустрічався з ним у вівторок, 22 березня. Він був схвильований. Я порадив йому не відключати телефон, щоб уникнути можливого силового затримання, тому що стосовно Зубкова будуть допитані всі, хто був причетний до його справи», — цитує правозахисника УНІАН.

Пан Широченко переконаний, що Павличенко не міг убити суддю, тож його або підставили правоохоронці, що хотіли пошвидше розкрити резонансний злочин, або він «потрапив під гарячу руку». Та й навіщо людині, яка офіційно через пресу виступала проти судді, й про це було відомо багатьом, було вбивати? «Найімовірніше, у судді Зубкова були якісь серйозні проблеми, і хтось під Павличенка, який виступав відкрито, «підіграв», — вважає правозахисник. — А те, що сказали, що нібито знайдено патрони у Павличенка, то зрозуміло, як це робиться...»

Володимир Широченко наголошує, що правоохоронці допустили процесуальні порушення при проведенні слідчо–оперативних дій у квартирі підозрюваних: не надали дружині затриманого другого примірника протоколу обшуку, ще й забрали в жінки паспорт. До речі, учора ж представники компанії «Гоойоорд Б.В», з якою тривалий час судився Дмитро Павличенко, заявили, що його сім’ю із квартири ніхто не виселяв. Судовий спір стосувався самовільної прибудови до будинку, яку нідерландська компанія мала право знести, згідно з рішенням судді Зубкова.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>