Кучма посилює захист

29.03.2011
Кучма посилює захист

Лише через тиждень відреагував на порушення Генпрокуратурою кримінальної справи стосовно колишнього Президента Кучми нинішній Президент Янукович. Подолавши хворобу ГРВІ в Україні, Віктор Федорович сказав, що не заздрить Леоніду Даниловичу вже здалеку — аж із Сінгапуру, де перебуває з візитом. Тоді як невиїзний Кучма вчора перед черговим допитом у слідчому Главку ГПУ, що на столичному Подолі, парирував слова свого наступника: мовляв, якби я був на місці Віктора Януковича, то також заявляв би про те, що порушена проти екс–Президента кримінальна справа не є політичною. Цікаво, що за весь цей час Данилович не телефонував Федоровичу. «Ви знаєте, в мене ніколи не було ініціативи першому зателефонувати Президентові, і не буде ніколи», — каже Кучма.

 

У цілому ж учорашній день засвідчив, що обвинувачуваний у перевищенні влади і службових повноважень екс–Президент не проти загальмувати «кавалерійські темпи» слідчих. З одного боку, пан Кучма не збирається оскаржувати постанову про порушення щодо нього кримінальної справи, оскільки вважає це недоцільним. З іншого боку — підхід слідства змусив його посилити свій захист.

Так, Л. Д. найняв до своєї адвокатської групи американського адвоката Алана Дершовіця, відомого своєю участю у резонансних кримінальних справах (зокрема, він є радником юридичної команди iз захисту засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа). Ще одним адвокатом Кучми став Ігор Фомін, який також захищає інтереси опозиціонерів Юрія Луценка, Богдана Данилишина та Євгена Корнійчука.

Утім очної ставки екс–Президента з його колишнім охоронцем Миколою Мельниченком учора знову не відбулося. Її перенесли вже втретє, тепер на середу. Але чи відбудеться вона завтра — не відомо, адже сам Кучма просив про перенесення цієї слідчої дії через появу у своїй команді нового адвоката, якому потрібен час для ознайомлення зі справою. Закиди, що екс–Президент нібито боїться цієї очної ставки, Л.Д. відкидає: «Я не боюся зустрічі з Мельниченком — хай Мельниченко боїться!».

На допиті Кучма запевнив слідчого, що може «поклястися на Конституції, на Біблії, що не давав цього злочинного наказу» вбивати Гонгадзе. До того ж цього журналіста він один раз у житті бачив. Кучма, як і раніше, переконаний, що поява «плівок Мельниченка» є спланованою провокацією. «Я іноді відчуваю, на біса я пішов у Президенти?.. Жив би кум королю, сват міністру, ви прекрасно розумієте. Тим більше становище моє було відповідне», — бідкається нині колишній глава держави.

Натомість колишній майор УДО просить Генпрокуратуру обмежити виїзд за кордон зятя Кучми Віктора Пінчука, щоб він не міг впливати на хід слідства в Україні. Натомість сам пан Мельниченко у вихiднi чомусь літав до Москви. У суботу його помітили в аеропорту Домодєдово, де його зустріли машина та охорона. Але вчора, спілкуючись із журналістами, він відмовився пояснювати своє «турне» до РФ. Мовляв, їздив в особистих справах, а не на консультацію до ФСБ.

До речі, Микола Мельниченко не вірить, що Кучма безпосередньо наказав убити Гонгадзе, i натякає на роль тодішнього глави адміністрації Президента, а нині — Голову ВР Володимира Литвина. Принаймні колишній майор стверджує, що має докази того, що вбивство журналіста організував саме нинішній спікер парламенту. Натомість Леонід Кучма не вважає за доцільне допитувати у цій справі ще й Володимира Литвина, хоча й готовий зустрітися з ним під час очної ставки.

Водночас удова журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава вважає, що Генпрокуратура має порушити кримінальні справи щодо всіх, хто покривав убивство її чоловіка. Із цього приводу вона найближчим часом планує зустрітися з першим заступником Генпрокурора Ренатом Кузьміним у Вашингтоні. «Треба розслідувати всі обставини покриття цього злочину під час президентства Леоніда Кучми після вбивства Георгія. Без цього неможливо визначити міру його [Кучми] вини», — зазначила пані Мирослава каналу «1+1».

Крім того, на думку Мирослави Гонгадзе, Генпрокуратура повинна переглянути обставини смерті екс–міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка: «Кому була вигідна ця смерть і як вона сталася — ці питання будуть визначальними для визначення міри вини Президента Кучми та інших посадових осіб, звинувачених у вбивстві».

 

ПРЯМА МОВА

Віктор Янукович, Президент України:

— Потрібно нарешті дати відповідь на те, що вже багато років усім відомо. Треба набратись терпіння і культури суспільству, щоб не робити ніяких сенсацій, — є процедура, яку необхідно пройти. Плітки, що цей процес перетворюється на сучасний політичний процес, я скажу, — це тільки плітки. Безумовно, неприємно Леоніду Даниловичу, йому, як кажуть, не позаздриш, але треба завершувати, врешті–решт, колись. І досить спати на снодійних пігулках — треба колись жити, а для цього необхідно дати відповідь на це питання і закінчити. Відповідь може дати лише суд, і в правовій дер­жаві ніхто не може звинувачувати людей без рішення суду.

Леонід Кравчук, Президент України (1991—1994):

— Знаючи Леоніда Кучму, я не можу повірити, що він міг дати наказ убити людину. Кучма міг випити, міг закусити, бути емоційно нестриманим, він не розумів, що його слова «заткніть йому рота» підлеглі сприймали як вказівку до дії. Але слова Президента завжди пiдлеглi сприймають однозначно. Те, що сталося з Кучмою, — це урок для всіх: Президент не повинен говорити так, щоб потім не відповідати за свої слова.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ:

— Я не виключаю, що це (справа проти Кучми. — Ред.) може бути і тиском на три телевізійні канали Пінчука, це може бути бажання ці три телеканали забрати собі, обмінюючи на м’яке завершення справи проти Кучми. Порушення цієї справи є також і формальною легалізацією репресій проти опозиції. Влада таким чином показує, що «своїх» також притягують до відповідальності. Тому я переконана, що влада не збирається доводити справу вбивства журналіста Георгія Гонгадзе до логічного завершення. Ви знаєте, що я, м’яко кажучи, не друг Кучми, але я йому раджу завести Twitter, і якщо потрібно, я позичу йому iPad. Якщо він десь щось напише, що «нас багато і нас не подолати» з Генпрокуратури, я обов’язково це ретвітну, сто відсотків!

Валентин Наливайченко, голова політради партії «Наша Україна»:

— Ми вимагаємо, щоб були розслідувані всі вбивства, а покази Пукача нарешті стали публічними. Він пообіцяв, що розповість не тільки про вбивство Гонгадзе, а й про інші вбивства, від яких здригнеться Україна. Слідство має врахувати всі свідчення, викликати всіх, хто причетний до справи. Технічно вже давно доведено, хто кому дзвонив — це зробило СБУ у 2009 році, і в матеріалах слідства це точно є. Ми говоримо про вбивство Гії Гонгадзе, але ми не повинні забувати, що банда діяла при владі й убивала інших людей — журналістів, політиків, просто безневинних людей.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>