НОВИНИ ПЛЮС

22.03.2011

Лукашенко таки приїде на річницю Чорнобиля?

Президент Білорусі Олександр Лукашенко все–таки приїде в Україну на заходи, приурочені до 25–ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС. «У нас є офiцiйне запрошення української сторони на iм’я нашого президента, й Олександр Лукашенко має намiр особисто взяти участь у цих заходах», — заявив агенції «Інтерфакс» посол Бiлорусi в Українi Валентин Величко. Нагадаємо, в політичних кулуарах ходять чутки, що президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу відмовився приїхати в Україну на міжнародну конференцію, присвячену роковинам вибуху на ЧАЕС, якщо в Києві йому доведеться перетнутися з Лукашенком.

Газета «Сєгодня» пише, що українська влада знайшла спосіб виходу із ситуації: конференція, на яку приїдуть європейські лідери, відбудеться 19 квітня, а на саму річницю, 26 квітня, в Україні побувають і Лукашенко, і російський президент Дмитро Медведєв.

Парламент

Голова Верховної Ради зареєстрував законопроект про внесення змін до Регламенту для запровадження персонального голосування за допомогою модернізованої системи «Рада–3». На думку Володимира Литвина, це дозволить усунути непорозуміння, на які посилалася Партія регіонів, відмовляючись підтримати ідею про сенсорну панель. «Тепер буде законопроект... Я сподіваюсь, що вже відступати далі нікуди», — підкреслив спікер.

«Труба» буде українською

Українська ГТС у будь–якому випадку залишиться у власності України. Про це в інтерв’ю австрійській газеті Der Standart заявив Прем’єр–міністр Микола Азаров. «Українська газотранспортна система належить Україні. Якщо хтось хоче взяти участь у модернізації транспортної системи, то ми сідаємо за стіл переговорів... Але в будь–якому випадку, вона перебуває під управлінням України і залишиться у власності нашої країни», — заявив голова Партії регіонів, яку часто підозрюють у намірах «здати» трубу.

Демарш

Національний демократичний інститут (США) виходить зі складу робочої групи з питань удосконалення виборчого законодавства в Українi. «НДІ вирішив призупинити свою діяльність у робочій групі до того часу, поки робота над проектом закону не стане більш прозорою та такою, яка враховує різні думки», — йдеться в листі регіонального директора НДІ в Євразії Лори Джуетт до міністра юстиції України. Фахівець застерігає, що, якщо влада не змінить підхід до написання закону, «це стане кроком назад у досягненні мети, якою є проведення демократичних виборів», — зазначає керівник НДІ. Джуетт відзначила, що склад групи незбалансований та орієнтований на уряд.

Відділ кадрів

Новим гендиректором «Укрзалізниці» став народний депутат від Партії регіонів Володимир Козак. Про це на брифінгу заявив віце–прем’єр–міністр Борис Колесников. Козака вважають людиною, близькою до Ріната Ахметова; у 2007 році він уже очолював «Укрзалізницю».