А прокурору — мало

22.03.2011

Нацiоналiста Андрія Стемпіцького Рогатинський районний суд Івано–Франківської області визнав винним у незаконному зберіганні, придбанні й носінні вогнепальної зброї. Як переконував суддю прокурор, підсудний — голова проводу ВО «Тризуб» iм. С. Бандери — нібито придбав пістолет «Зоракі», переробивши його на вогнепальний. А 8 січня на виїзді з Рогатина полiтичного активiста зi зброєю затримали правоохоронці.

«Стемпіцький придбав зброю з метою самозахисту, бо були непоодинокі випадки погроз його сім’ї. Він не знав, що це вогнепальна зброя, а думав, що це пістолет iз газовими набоями», — заявив після винесення вироку адвокат Стемпіцького Володимир Давимука. Нагадаємо, «пресувати» активiстiв–«тризубiвцiв» правоохоронцi почали пiсля наруги над пам’ятником Сталiну в Запорiжжi.

Водночас, як повідомив «УМ» перший заступник голови проводу ВО «Тризуб» Андрiй Тарасенко, йдеться про звичайний стартовий пістолет, а тому відповідальність мала б бути лише адміністративна. Утім, каже він, прокурор вважає й чотири місяці ув’язнення занадто м’яким вироком. «Наскільки мені відомо, прокурор має намір оскаржити рішення суду і вимагати три роки покарання за ґратами. Хоча «Зоракі» кожен може придбати через мережу інтернет без жодних дозвільних документів. Не витримує критики й те, що пiстолет переробили на бойовий, оскільки ця модель продається з просвердленою діркою, що виключає можливість перероблення на бойовий».

За словами Тарасенка, тепер захист має 15 днів, аби подати апеляцію на рішення суду. Утім адвокат Стемпiцького сумнівається, що захисту вдасться витримати тиск правоохоронної машини: «Якби хотіли відпустити, зняли б обвинувачення після двох місяців ув’язнення. Бажання прокуратури подати апеляцію на рішення суду свідчить про те, що справа — політична. І, боюся, таким може бути й вирок».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Прокуратура Запорізької області чинить тиск на заарештованих членів «Тризубу», щоб ті відмовилися від претензій і фактів катувань їх у СІЗО. Про це заявила дніпропетровська громадська організація «ГРАД». «В іншому разі працівники прокуратури погрожують жорсткішою позицією обвинувачення під час суду і суворішим вироком», — iдеться в заяві.