Навіки разом

22.03.2011
Навіки разом

Корифеїв у капелюхах зобразили на прохання сина. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА .)

На вулиці Марії Заньковецької, 10, у Києві відкрили меморіальну дошку народним артистам України — режисеру Ірині Молостовій та балетмейстеру Борису Каменьковичу. З неї подружжя корифеїв театрального та балетного мистецтва споглядатиме балкон свого будинку. Таку ідею запропонував син Молостової і Каменьковича Євген Каменькович, а втілив її в життя скульптор Володимир Щур. На вимогу замовника він зобразив пару в капелюхах. «Мама приїхала до Києва 1952 року в капелюсі, і батько завжди носив капелюхи. Тому це була моя принципова умова», — розповідає Євген Борисович.

На відкритті зібралися ті, чиє життя, мистецьке й особисте, тісно пов’язане цими митцями. За словами генерального директора Національної опери Петра Чуприни, «вистави Ірини Олександрівни входять до золотого фонду Національної опери, несуть у собі потужну мистецьку енергетику й досі мають успіх — «Ріголетто», «Мадам Баттерфляй», «Євгеній Онєгін».

«Ми вперше бачимо барельєф подружнього дуету, в історії якого кожен доповнював одне одного, — вважає народна артистка України Наталя Сумська. — Мій чоловік Анатолій Хостікоєв 1980 року прийшов працювати до Театру Франка, грав тоді у виставі «Васса Желєзнова». Каменькович поставив йому феноменальний танець, що вартий концертного номеру. Із Молостовою зустрілася, працюючи над виставою «Майстер і Маргарита», що 17 років проіснувала на сцені Театру Франка. Такі імена творять історію.

Дарина ФІАЛКО