Французький «Оскар» для Поланського

01.03.2011
Французький «Оскар» для Поланського

Роман Поланський нарешті вийшов у люди після домашнього арешту — на врученні премії «Сезар». (Фото Рейтер.)

Лауреатів французької кінопремії, яку вже звикло називають французьким «Оскаром», визначали за день до урочистостей у Лос–Анджелесі. Тут тріумфатором став Роман Поланський із фільмом «Письменник–привид» (The Ghost Writer): скандальний кінодіяч отримав найбільшу кількість нагород, зокрема за кращу режисуру, кращу адаптацію сценарію, краще редагування й кращу музику.

Основну ж нагороду цьогорічного «Сезара» — кращий фільм — здобула стрічка «Про богів та людей» (Of Gods and Men) Ксав’є Дюбуа. Ми пам’ятаємо цю роботу як учасника минулорічного Каннського кінофестивалю, де фільм «Про богів та людей» брав участь у змаганнях за «Золоту пальмову гілку». Тоді картину про перипетії католицьких монахів в Алжирі наприкінці минулого тисячоліття відзначили призом журі. Тепер це краща французька кінострічка 2010 року.

А от найкращою іноземною стрічкою стала американська «Соціальна мережа» (The Social Network) Девіда Фінчера. Кращим мультфільмом визнано роботу, яка брала участь в Одеському кінофестивалі, — це «Ілюзіоніст» (The Illusionist) Сильвіана Шоме. Ця чудова ретрострічка була також номінована на «Оскара». Найкращим кінодебютом у Франції визнали картину, що також показували в Україні, — «Гензбур» (Gainsbourg) Джоанн Сфар — про знакового французького художника Сержа Гензбура. Виконавець ролі відомого француза — Ерік Ельмосніно — заслужив на нагороду як «кращий актор» (до слова, у цій картині добре себе показала актриса й модель Летиція Каста, яка перевтілилася в Бріджит Бордо). А от нагороду «найкраща актриса» здобула Сара Форест’єр за роботу в політичній сатирі «Імена кохання» (The Names of Love) — 25–річна актриса зіграла амбітну жінку, яка прокладає собі дорогу на політичний олімп через ліжка можновладців, допоки не зустрічає свою любов.