Пам’ять без компартії

25.02.2011
Пам’ять без компартії

Валерій Солдатенко.

Учора на офіційному сайті Президента було оприлюднено указ про звільнення Валерія Солдатенка з посади голови Українського iнституту національної пам'яті. Перед цим Віктор Янукович звільнив двох його заступників — Дмитра Вєденєєва та Олега Омельченка, повідомляє інтернет–видання «Історична правда». Як сказано в документі, їх звільнено «відповідно до пункту 1 частини 1 статті 40 Кодексу законів про працю України» (трудовий договiр може бути розiрваний у випадку «змiн в органiзацiї виробництва i працi, в тому числi лiквiдацiї реорганiзацiї установи»).

Доктора історичних наук, відомого дослідника історії спецслужб, зокрема розвідки та контррозвідки УПА, завідувача кафедри Національної академії СБУ Дмитра Вєденєєва Президент призначив в УІНП лише 2 листопада. Історик був заступником Солдатенка чотири місяці. Він каже, що відтепер керівництво цієї установи затверджуватиме вже не Президент, а Кабмін.

«Нове положення про iнститут як науково–дослідну установу при Кабінеті Міністрів, а не в прямому підпорядкуванні Президента, затвердили 31 січня цього року. Директор, якого затверджує Кабмін, займається реєстрацією новоорганізованої установи та формує його штатну структуру», — пояснює Дмитро Вєденєєв. Наразі майже всіх співробітників УІНП звільнено. За словами Вєденєєва, вони були попереджені про це за два місяці і тоді ж написали відповідні заяви. Відтепер штат установи зменшиться на третину і налічуватиме до 70 осіб.

Хто очолить нову установу? «На мій погляд, немає підстав, щоб Валерія Солдатенка знову не затвердили директором УІНП, — каже Дмитро Вєденєєв. — До речі, на початку цього року він призупинив своє членство у Комуністичній партії на період перебування на державній службі. Не зрікаючись своїх переконань, що не є кон'юнктурними, він пішов на цей крок, аби зосередитися на державницьких позиціях політики національної пам'яті. Із набуттям досвіду на цій посаді він еволюціонував».

Дослідник спецслужб каже, що йому особисто не пропонували очолити установу, i, можливо, він знову стане заступником директора.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Бабин Яр» передали Мінкульту

Кабінет Міністрів передав Національний історико–меморіальний заповідник і Національний музей «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні», які раніше перебували під юрисдикцією Українського інституту національної пам’яті, в управління Міністерства культури і туризму. Як ідеться в поясненні на урядовому інтернет–сайті, об’єкти передані «з метою створення належних умов для їх функціонування й у зв’язку з ліквідацією Українського інституту національної пам’яті».