«Залізні хрести» — на Симоненку

18.02.2011

Незважаючи на те, що Юрію Шухевичу так і не дали виступити з трибуни під час парламентських слухань, до Верховної Ради він прийшов недаремно. Син командира УПА вручив спікеру Верховної Ради Володимиру Литвину своє письмове звернення, у якому нагадав: народний депутат Петро Симоненко досі не виконав рішення Печерського районного суду Києва. Суть справи така: ще у 2007 році — після того, як Президент Віктор Ющенко підписав указ про відзначення 100–річного ювілею Романа Шухевича, — Петро Симоненко заявив, що Україна не повинна вшановувати пам’ять людини, яка одержала з рук Гітлера два «залізні хрести». Юрій Шухевич та його сестра Марія подали позов до суду з вимогою спростувати цю брехню.

Історики з Національної Академії наук України підтвердили той факт, що жодних нагород від нацистів, і тим паче від Гітлера, Роман Шухевич не одержував. І суд ухвалив: «визнати інформацію, поширену на пленарному засідання Верховної Ради України Петром Симоненком про одержання Романом Шухевичем двох «залізних хрестів» із рук Гітлера такою, що є недостовірною, принижує честь і гідність дітей Романа Шухевича...» Окрім того, суд постановив зобов’язати головного комуніста країни на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради спростувати оприлюднений «міф». Ще й ухвалив стягнути з Симоненка судові витрати в сумі 14,5 гривні.

У середу Юрій Шухевич у своєму письмовому зверненні нагадав Литвину про невиконане судове рішення і попросив не надавати права виступу Симоненку, доки він не виконає судову ухвалу. Беручи від пана Юрія заяву, Володимир Литвин ніяково посміхався, а збоку в сторінку вже зазирав віце–спікер Адам Мартинюк. Прочитавши заяву, він швидко накрив її стосом інших паперів. Одначе Юрій Шухевич запевняє: заява ця точно не загубиться — аналогічну він надішле рекомендованим листом із повідомленням про доставку на ім’я спікера Литвина.