Падіння зірок

18.02.2011
Падіння зірок

«Висотник» із Харкова Олександр Нартов став чемпіоном України 2011 року в закритих приміщеннях. (Фото з сайту KAF.org.ua.)

Другий день зимового чемпіонату України в Сумах запам’ятався кількома неординарними подіями. Шкода лише, що дуже мало шанувальників «королеви спорту» мають змогу стежити за змаганнями в манежі Академії банківської справи, адже відбуваються вони переважно в денний час і завершуються вже до 19–ї, а то й 18–ї години. Тож на трибунах і сидять переважно тренери та спортсмени.

 

Невдачі — очікувані й не дуже

Середа ознаменувалася несподіваним провалом найкращого українського багатоборця Олексія Касьянова. Срібний призер чемпіонату Європи–2009 захопив лідерство після першого виду — бігу на 60 м. Але вже в другій дисципліні семиборства, стрибках у довжину, отримав нуль очок, оскільки змарнував заступами всі три спроби. Зрозуміло, що запоріжанин відкотився на останнє місце, й настрій у нього був далеко не веселий. Та все ж 25–річний атлет продовжив змагатися і вчора зранку переміг у п’ятому виді — бігу на 60 м із бар’єрами.

Не потрапив навіть до числа призерів ще один визнаний атлет. Бронзовий призер Олімпіади–2008 у стрибках із жердиною Денис Юрченко показав лише п’ятий результат, підкоривши скромні 5,30 м. Утім донеччанин не засмутився й пояснив журналістові «УМ» відносну невдачу втомою й небажанням форсувати форму взимку. Їхати на чемпіонат Європи в приміщенні до Парижа Денис і не планував.

По 5,50 м узяли два представники Київщини, при цьому Владислав Ревенко обійшов Олександра Корчміда за спробами.

Захопливе дійство подарували публіці стрибуни у висоту. Власник одного з найкращих результатів сезону у світі (2,32 м), львів’янин Дмитро Дем’янюк, у сумському манежі несподівано зупинився на позначці 2,15 м. За «золото» ж сперечалися харків’янин Олександр Нартов та Юрій Кримаренко із Житомирщини. 22–річний Нартов узяв 2,28 м, а його 27–річний опонент, збивши планку на цій висоті, переніс дві спроби на 2,31 м. Але навіть підтримка трибун не надихнула чемпіона світу–2005 на маленький подвиг, і Кримаренко залишився другим.

У чоловічому фіналі на 400 м ледь не сталася сенсація. 20–річний сумчанин Євген Гуцол за підтрумки земляків лише дещицю програв на останніх метрах учасникові багатьох міжнародних стартів Дмитру Островському з Хмельниччини.

Прикраси дня від дівчат

Гостра конкуренція супроводжувала два жіночі фінали. На 1500 м перемогла бронзова призерка Олімпійських ігор–2008 Наталія Тобіас, яка повернулася у спорт після народження дитини. Досвідчена Тамара Твердоступ із Харківщини поступилася «сріблом» молодій Анжеліці Шевченко з Луганщини. Одразу за призерами фінішувала донеччанка Юлія Кревсун, яка спеціалізується на 800–метрівці.

«Вирішила випробувати свої сили й заявилася на дві дистанції. Раніше я підходила до «своїх» 800 м, пробуючи бігати ще й 400 м, а тепер–от хитнулися з тренером в інший біг», — посміхнулася на питання «УМ» Кревсун. Учора під вечір вона бігла й фінал на 800–метрівці.

Інтригуючий вирішальний забіг на 400 м виграла молода донеччанка Дарина Приступа, сенсаційно випередивши визнану авторитетку на цій дистанції, свою землячку Антоніну Єфремову. А срібна призерка ЧЄ–2010 на 200–метрівці Єлизавета Бризгіна фінішувала лише п’ятою.

Цікаво, що на трибунах з’явилася екс–чемпіонка світу з п’ятиборства Людмила Блонська, яку, нагадаємо, дискваліфікували після Пекіна–2008 за вживання допінгу. Залишати легку атлетику вона не збирається й нині опікується спортсменами — представниками Служби безпеки України.

Завершиться чемпіонат України сьогодні. За його підсумками виконком Національної федерації визначить склад збірної на континентальну першість у Парижі.