Про яких «вовків» помовка?!

18.02.2011
Про яких «вовків» помовка?!

«Гірник» Луїс Адріано, забиваючи третій м’яч, поставив «Рому» в зовсім не зручне становище. (Фото Рейтер.)

Найпрестижніший континентальний турнір упродовж цілих 12 років зачиняв двері перед українськими клубами одразу по закінченні групової стадії. Проте настирливим «гірникам», які в 2009 році виграли Кубок УЄФА , в цьо­му сезоні вдалося переписати історію і вперше потрапити до весняного етапу Ліги чемпіонів, де жереб звів їх з італійською «Ромою». І «з порогу» команда Мірчі Луческу здобула красиву перемогу.

Як за іменами, так і за традиціями, римляни — суперник серйозний. Проте нинішні фінансові проблеми та внутрікомандні конфлікти зробили з «вовків», які, пригадується, восени 2006 року на груповій стадії ЛЧ розірвали «шахтарів» із рахунком 4:0, доволі посередню команду. У трьох останніх турах серії А «джало–россі» спромоглися лише на одну нічию, опустившись на восьме місце турнірної таблиці. Щоправда, й «Шахтар» підійшов до першого офіційного матчу в новому році не в оптимальній формі, адже востаннє «по–серйозному» грав два місяці тому.

Навряд чи розібрана «Рома» була спроможна на повторення погрому п’ятирічної давнини. Хоча позавчорашня гра на «Стадіо Олімпіко» почалася приблизно за тим самим сценарієм — римлянам вдалося швидко відкрити рахунок після масованої 15–хвилинної «артпідготовки». Черговий навіс у штрафний майданчик «гірників» замикав Сімоне Перротта, після удару якого головою м’яч влучив у Развана Раца й закотився у ворота.

Щоправда, розвити свій успіх підопічні Клаудіо Раньєрі не змогли, а, захопившись святкуванням, миттєво пропустили удар у відповідь. М’яч після пострілу Жадсона метрів із вісімнадцяти зустрів ногу когось із захисників «Роми» та перелетів над голкіпером Доні.

А далі з «Ромою» відбулися метаморфози, які може пояснити хіба тренер «жовто–червоних». Упродовж шести хвилин бразилець Доні ще двічі витягав шкіряного із сітки. Спочатку Дуглас Коста показав усій Європі, що й у Донецьку вміють забивати «а ля» Ар’єн Роббен — по обвідній траєкторії в дальній від воротаря кут. А трохи згодом той же Коста, скориставшись «подарунком» Йона–Арне Ріїсе (норвезький захисник у простій ситуації упав біля бокової лінії на п’яту точку, залишивши двох «гірників» наодинці зі своїм кіпером), допоміг Луїсу Адріано довести рахунок до 3:1.

Перед свистком на перерву «гірники» мали чудову нагоду відправити суперника у глибокий нокаут, проте Адріано не реалізував вихід сам–на–сам.

На відпочинок футболісти «Роми» слідом за похнюпленим Раньєрі йшли під оглушливий свист напівпорожніх трибун та образливі вигуки фанів. «Навіщо знущатися над власною командою, коли їй, навпаки, потрібна підтримка? Я не розумію», — дивувався після матчу поведінці тіфозі Мірча Луческу.

Хай там як, але наступні 45 хвилин господарі записали собі в актив — Жеремі Менез «поклав» у «дев’ятку» воріт П’ятова м’яч–красень, та й загалом господарі були близькими до нічиєї. Особливо старався ідол Риму Франческо Тотті, якого Раньєрі нарешті випустив у стартовому складі саме на вимогу вболівальників. Проте «Шахтар» вистояв і заслужено вивіз із Вічного міста перемогу.

Через три тижні на суперників чекає матч–відповідь. Нагадаємо, що «Шахтар» на «Донбас–арені» не програє.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Результат дуже добрий, і ми його заслужили. «Шахтар» — хороша команда, яка не випадково опинилася у «плей–оф» Ліги чемпіонів. Але навіть глядачі не знають, як нам було важко грати проти «Роми». Якщо відверто, то нам пощастило. Суперник нервував, а ми були добре організовані. У другому таймі «Шахтарю» не вистачило фізичної підготовки, що й дозволило «вовкам» нас пресингувати.

Клаудіо Раньєрі,
головний тренер «Роми»:

— Хочу сказати, що на «Шахтар» чекає велике майбутнє. Лише ліва нога Кости — це щось неймовірне! Звичайно, у другому таймі суперник злегка підсів, і ми могли вирвати нічию, але все сьогодні було проти нас. Так, нам не вдалося зрівняти рахунок, але я задоволений своєю командою. Ми приймаємо це гірке фіаско, проте не погоджуємося з поразкою взагалі. Ми не збираємося здаватися!

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

1/8 фіналу (перші матчі, результати середи)

«Арсенал» (Англія) — «Барселона» (Іспанія) — 2:1 (ван Персі, 78, Аршавін, 83 — Вілья, 26)

«Рома» (Італія) — «Шахтар» (Україна) — 2:3

Голи: Рац, 28 (у свої ворота); Менез, 61 — Жадсон, 29; Коста, 35; Адріано, 41

«Рома»: Доні, Н. Бурдіссо, Мексес, Кассетті, Ріїсе (Кастелліні, 46), Таддеї, Де Россі, Перротта, Тотті, Вучинич (Борр’єлло, 68), Менез

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ракицький, Чигринський, Рац, Гюбшманн, Жадсон (Тейшейра, 85), Мхітарян (Віценець, 78), Вілліан, Коста (Едуардо, 66), Адріано

Попередження: Кассетті, 64; Менез, 75; Перротта, 78 — Чигринський, 34; Адріано, 63; Ракицький, 85; П’ятов, 87

Суддя — Бенкеренса (Португалія)

Рим, «Стадіо Олімпіко»,

40 тисяч глядачів

* * *

Німеччина. Матч 21–го туру. «Гамбург» — «Санкт–Паулі» — 0:1 (Асамоа, 59). Перед цим «пірати» не могли обіграти «Гамбург» у міському дербі впродовж 33 років.

Італія. Матчі 17–го туру. «Сампдорія» — «Дженоа» — 0:1 (Рафінья, 55), «Фіорентина» — «Інтер» — 1:2 (Паскуаль, 33 — Кампорезе, 6 (у свої ворота); Паццині, 62).

Контрольні матчі. «Іллічівець» — «Пахтакор» (Узбекистан) — 3:1 (Кривошеєнко, Гречишкін, Федотов), «Севастополь» — «Гурнік» (Польща) — 3:0 (Шевелюхін, Ференчак, Ібраїмі), «Волинь» — «Насаф» (Узбекистан) — 2:5 (Піщур, Пічкур), «Кривбас» — КамАЗ (Росія) — 1:0.