Одна Україна — скільки народів і опозицій?

25.01.2011
Одна Україна — скільки народів і опозицій?

Пазли–області від креативної групи Яценюка. (Юрія САПОЖНИКОВА.)

Політичні виступи в Києві з нагоди Дня Соборності обійшлися без кровопролиття, яке за тиждень до виступів опозиції передбачав міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. Учора одіозний глава МВС подякував міліції та організаторам масових акцій 22 січня за «професіоналізм, взаєморозуміння і толерантність». Опозиціонери не оцінили реверанс Могильова. БЮТівський заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко вважає, що міністр повинен вибачитися перед громадськістю за дез­інформацію щодо можливих порушень опозицією громадського порядку. За словами віце–спікера, провокаційні заяви МВС напередодні свята створили «серйозну проблему для підготовки заходів на належному рівні».
Також промовці від БЮТ скаржилися на те, що правоохоронці подекуди чинили перешкоди активістам, які добиралися на маніфестацію у Київ автобусами з областей. Але конкретики з цього приводу зовсім не було. Натомість залишився гіркий осад від споглядання на мітинг протесту проти політики Януковича як такий. По–перше, мітингів проукраїнської опозиції у День Соборності було аж два, і конкуруючі табори не зробили кроків назустріч один одному. По–друге, шість–сім тисяч осіб на Софійській площі і тисяча — на Контрактовій — зовсім не та чисельність, яка змусить владу тремтіти.
Від Патона до Подолу

Програму патріотичних заходів 22 січня в Києві відкрила вже традиційна акція символічного єднання двох берегів Дніпра на мосту Патона, організована Братством козацького бойового звичаю «Спас» і підтримана чисельними громадськими активістами. Попри ранковий морозець, учасники жартували, посміхалися, розмальовували обличчя в кольори національного прапора, розмахували синьо–жовтими знаменами. Дві колони зустрілися на середині мосту, з’єднавши довжелезні смуги тканини жовтої і блакитної барв.

Партійних прапорів тут не було, хоча серед учасників «засвітилися», зокрема, голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко, голова виконкому Сергій Бондарчук, народні депутати.

На Контрактовій площі кучкувалися, як видно, ті, хто на наступних виборах робитиме ставку на Арсенія Яценюка — в акції «Ми — єдиний народ» узяли участь керівники та активісти партій «Фронт змін», «За Україну!» в особі В’ячеслава Кириленка, «Собор» Анатолія Матвієнка, ще деякі «НУНСівці». Одним із найпомітніших був Петро Порошенко. Цікава ставка.

Заледве тисячний мітинг «сепаратистів» виглядав жалюгідно. Пожвавило ж захід складання зі шматків пінопласту величезної карти України площею 160 кв. м. Тон у цій справі задавав сам екс–Голова ВР Яценюк.

Згодом тут же, на Контрактовій, відбувся «5–й щорічний «Зірковий вер­теп», ініційований мис­тецьким об’єднанням «Ос­тання барикада» «НУНСівця» Олеся Донія. У сатиричних постановках брали участь Богдан Бенюк, Лесь Подерв’янський, Сашко Лірник, брати Капранови, Едуард Драч, Лідія Таран, Антін Мухарський, та багато інших на чолі з Донієм в образі Царя.

Тим часом найбільший в Україні державний прапор носили по центру міста активісти Української народної партії — був він і на Європейській площі, і на Хрещатику, і біля Софії. Навіть політично неактивні «кияни та гості столиці» захоплено фотографувалися під 30–метровим полотнищем.

Під Софією

Мітинг на Софійському майдані благословив Патріарх Київський і всієї Руси–України Філарет. Предстоятель УПЦ КП, який наступного дня відзначав 82–річчя, виглядає живчиком і міцно тримає прапор головного духовного лідера української опозиції в її нинішньому «розібраному» стані.

Так, усі ми ж розуміємо, що нині опозиція — в занепаді, старі альтернативні політики з їхніми рейтингами недовіри не здатні зібрати масову маніфестацію, а нові альтернативні постаті й рухи ще не з’явилися. Протестний казан підігрівається повільно. Тому мітинг 22.01 слід так і сприймати — як черговий захід для підтримання видимості активності на початку довгого шляху.

Чимало охочих прийшли і без грошей (хоча, подейкують, БЮТівців з областей везли з обіцянкою заплатити по 40 грн.) і намалювали зворушливі плакати на тему Злуки та з цитатами із Кобзаря — як і 21 рік тому на «ланцюгу єднання». Але очі ні в кого не горять. У поглядах — якась приреченість. Кипіння ще нескоро.

Сцену, на якій заправляли голова УВКР Дмитро Павличко та Михайло Ратушний, була захована за щільними «острівцями» партійних прапорів. «Батьківщина» — найбільше, ще — «Свобода», УНП, НРУ, «Народна самооборона», «Громадянська позиція», «Українська платформа», КУН, «Просвіта», ПРП і ЄПУ, «Новий Київ» тощо. Прапорів «Нашої України» не було, і Валентин Наливайченко не виступив, хоча був записаний після Юлії Тимошенко і прийшов на площу. В’ячеслав Кириленко — так само. Об’єднуватися з Леді Ю не захотів.

Спіч Юлії Володимирівни не містив «ньюсів», але тривав 18 хвилин замість п’яти, передбачених регламентом. Заклики: давайте об’єднуватися, давайте готуватися до чергових виборів, а якщо зовсім уже притиснуть — ми піднімемося і їм покажемо й без виборів.

Юрба мляво й мало скандувала «Юля!», а після виступу лідерки БЮТ почала розходитися. Хоча представниця «Свободи» Ірина Фаріон з ідеєю «націоцентричності Західної України» «своїх» тримала непогано. Та й інших молодих–амбітних вистачало.

«Для галочки» учасники віча ухвалили вимоги до влади провести наступні вибори в терміни, передбачені Конституцією 1996 року, денонсувати харківські угоди і відставити Дмитра Табачника з посади міністра освіти.

За тими, хто розходився, споглядав добрий Президент Янукович на лайтбоксах, прикрашених гаслом «Одна Україна — єдиний народ». Якісь «доброзичливці» у слові «народ» наклеїли літеру «у» замість «на». Хоч це повеселило.

ЗАЯВИ

«Зарази» наших реформ

Під час виступу в Палаці «Україна» Віктор Янукович заявив, що найближчим часом в Україні почне працювати Конституційна асамблея, яка підготує проект нового (!) Основного закону. «Вона об’єднає представників всіх зацікавлених політичних сил та громадських організацій, готових до серйозної, професійної дискусії з конституційних проблем. Влада не нав’язуватиме країні свого бачення конституційних змін і підготує умови для незалежної та відкритої роботи Конституційної асамблеї», — сказав Янукович у День Соборності.

Віктор Янукович обурився тим, що країну продовжують ділити. «Вони знову намагаються довести, що частина суспільства належить до патріотів і демократів, а інша — до їх антиподів», — поскаржився Президент.

Під час виступу «проффесор» припустився нового «янукiзму». Він сказав: «Головним ресурсом, який є в нашому розпорядженні, є довіра і розуміння необхідності подолання тимчасових труднощів зарази втілення реформ». Звісно, замість «зарази» мало бути «заради».

 

СКАНДАЛЬЧИК

Стану «синім» за «зелені»!

Партія регіонів провела День Соборності зі скандалом. «Регіонали» прикупили на мiтингові заходи політичну масовку, а потім відмовилися платити гроші. Обурені люди не захотіли миритися і ввечері після акцій посунули до офісу Партії регіонів. Про їхню проблему дізналися журналісти: найманцi з масовки охоче розповідали на камеру, що їм обіцяли по 120—140 гривень, але потім «кинули».

Люди, які зголосилися підтримати Партію регіонів у День Соборності, мусили взяти участь у мітингах на майдані Незалежності, влаштованому Київською міськадміністрацією, та біля Палацу «України», де проводили урочисте засiдання за участю Президента. Частині масовки гонорар виплатили, але багатьох обділили. За даними з джерел «УМ», бюджет манiфестацiй передбачав близько 200 гривень на людину, з яких принаймнi пiвсотнi йшло посередниковi–рекрутеру. Лише на майданi зiбралося 5 тисяч охочих «помiтингувати» за грошi.

Журналіст «Української правди» Мустафа Найєм зафіксував на камеру момент, як чоловіки пiзно ввечерi перераховували у кафе «Чайкофф» гроші, які мали піти на оплату політичних «заробітчан». Виявилося, що серед осіб, зафіксованих за такою пікантною справою, був Андрій Надоша — син народного депутата від ПР Олега Надоші.

У Партії регіонів заявили, що скандал біля офісу ПР — провокація. Партія влади вважає, що про це свідчить присутність журналістів під час інциденту, а вони, мовляв, не могли «просто так» прогулюватися біля офісу ПР пізнього суботнього вечора.