«Сміття–резорт»

25.01.2011

Протягом п’яти днів туристи й мешканці Мадрида мали змогу цілком безкоштовно пожити в унікальному готелі, встановленому на одній з центральних площ. Щоправда, наважилися на такий подвиг лише десятеро добровольців. Адже задоволення мешкати в будівлі, зведеній зі звичайного сміття, вельми сумнівне.

Незвичайний готель збудували активісти, які приєдналися до акції «Врятуй пляж». Двоповерховий будиночок складається з дерев’яного каркасу, на який «будівельники» начіпляли найрізноманітніші відходи: пластмасові діжки, порваний одяг, бляшанки, пластикові пляшки, паперові пакети, битий посуд та безліч інших предметів. Для надійності все це скріпили монтажною піною. Основні «будматеріали» добровольці зібрали або виловили з води на пляжах Іспанії.

Всередині «сміттєвого» готелю було п’ять кімнат із порваними килимами та знайденими на смітниках меблями, біотуалет і поламаний холодильник. Готель функціонував із 19 по 23 січня, і зараз його потихеньку розбирають.

Ідея належить німецькому концептуальному художнику Гансу Шульту — за його словами, таким чином активісти прагнуть привернути увагу громадськості до необхідності захищати й очищати навколишнє середовище. Адже, близько 15 відсотків готелів у Європі вже не можуть вважатися привабливими курортами через величезну кількість сміття на навколишніх пляжах.