Як рік розпочнеш...

14.01.2011
Як рік розпочнеш...

«Батьки і діти» — одне з лінійки реаліті–шоу Нового каналу. Мама за партою замість сина. (Фото надане прес–службою Нового каналу.)

Першою неноворічною прем’єрою сезону–2011 на вітчизняному ТБ стало реаліті «Син за батька» Нового каналу, другий випуск якого вже сьогодні вийде з новою назвою «Батьки і діти». На кнопці, де зазвичай глядачі чекають зустрічі з Букіними та Вороніними, 7 січня цей проект був найуспішнішим. В основі власного формату Нового каналу — своєрідна рольова гра: коли батько–мати на день від «А» до «Я» міняються заняттями й обов’язками зі своїм чадом. До речі, назву змінили, бо з’ясувалося, що у багатьох випадках не «син за батька», а «донька чи син — за матір».

Дебютувала у реаліті сім’я Лисовських, у якій «предки» — власники рекламного агентства, а син — часто безвідповідальний дев’ятикласник. Лисовський–молодший починає день у ролі батька з замовлення на сніданок суші — «Бо вони дешевші піци», але гроші для оплати позичає у Лисовського–старшого, що за сценарієм збирається у школу. 35–річний чоловік у ролі учня почувається майже як риба у воді. Навіть на уроці французької, яку ніколи не вчив, замість розповіді пише набір слів на задану тему — і отримує похвалу за старанність. Пікантно, але не вульгарно виглядає зустріч батька–учня з ровесницею сина — на його ж прохання, щоб навести мости — в Оперному театрі. І жалкування дівчини з приводу того, що 15–річний Ян у такі місця її не запрошує. Натомість у юного героя — всуціль непереливки: чим займається менеджер рекламного агентства — не знає, як вибрати моделей для рекламної презентації — не відає, замовників упустив. Єдина втіха — велика коробка з піцою, яку замовила секретарка, на купі паперів на столі керівника–одноденки.

Оскільки зйомки реаліті загнані у рамки одного дня — глядачеві часом не вистачає насиченого відеоряду, який частково компенсує закадровий текст–роз’яснення. Роль другої дорослої половини зведена до мінімуму: чмокнути у щічку, кинути репліку: «Ян такий же бабій, як і Гліб» (після кастингу моделей).

За словами Ольги Балабан, лінійного продюсера «Батьків і дітей», наразі від­знято 5 епізодів, і проект будуть знімати, поки він цікавитиме глядачів. З огляду на дострокове закінчення талант–шоу «Україна сльозам не вірить!», ці слова можна сприймати буквально. Хоча рейтингові показники прем’єрного випуску оптимістичні. Надалі основним змістом кожного епізоду буде не педагогічно–виховна складова, як у першому, коли хлопцеві доводили, що треба бути відповідальнішим, а соціально–конфліктна: наприклад, коли дитина не дуже хоче наслідувати навіть один день життя матері — продавчині секонд–хенду.

Скоро Новий канал, як попереднього сезону «1+1», показуватиме лінійку реаліті. До «Здрастуйте, я ваша мама!», нові епізоди якого продовжують знімати, та «Батьків і дітей» приєднаються два подібні проекти. У «Знову разом» намагатимуться примирити розлучені подружжя («сімейний статус учасників проекту на даний момент не має значення»). В іншому, назву якого ще не обрали, в будинку з прихованими камерами один із пари отримуватиме завдання ведучого і вмовлятиме свою половинку зробити «невластиві їй/йому речі». Лише безіменне реаліті зніматимуть за купленим форматом Hiddem agenda. Решта — телепродукт, вигаданий колективним розумом Нового каналу.

Не відмовляються від своєї рейтингової фішки і піонери адаптованих реаліті–форматів на вітчизняному ТБ — «Плюси». Будуть нові сезони «Міняю жінку» і «Без мандата», «Від пацанки до панянки», оголошені кастинги на «Суперняню», «Пекельну кухню», а ще — «Чотири весілля», «Володаря темряви» і «Великі перевтілення». Тож, любителі екстремально–розважальних пригод на будь–який смак, слідкуйте за програмою. «1+1» уже анонсував прем’єру гібриду реаліті та реконструкцій подій — «Сусідські війни» з Русланою Писанкою та новим ведучим Володимиром Гузаром.

Наприкінці лютого стартують «Танці з зірками» на СТБ. Від адаптації формату Strictly Come Dancing «Плюсами» зразка 2006 року проект точно відрізнятиметься. Хоча б тим, що СТБ випустить на танцмайданчик фіналістів трьох сезонів проекту «Танцюють усі!». Фіналістка талант–шоу «Х–фактор» — Ірина Борисюк точно буде ведучою разом із Дмитром Танковичем.

Ще перед Новим роком генпродюсер «Інтера» Володимир Зеленський розповідав журналістам, що нова команда каналу за місяць придумала аж 28 нових проектів, частину яких можна буде побачити буквально найближчим часом. Новими стануть, зокрема, розважальне шоу «Розсміши коміка» з ведучими Михайлом Галустяном та Володимиром Зеленським, нове скетч–шоу з театром імпровізації «Чорний квадрат».

Але практично на всіх каналах — різні варіації шоу: створення ілюзії, що життя прекрасне, а якщо і є проблеми, то з них варто посміятися.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>