Село з нуля

22.12.2010

Антидепресант у формі модерного поселення, де щасливчики–добровольці отримають одразу житло і роботу, управлінці планують звести або в Ізюмському, або Первомайському районі області. Наразі дві групи фахівців вивчають ситуацію на місцях і невдовзі озвучать своє остаточне рішення.

Село майбутнього у планах облдержадміністрації — це невеликий населений пункт у сільській глибинці. Яким він буде точно, поки що не відомо. Усе залежить від того, скільки коштів поталанить залучити чиновникам для будівництва котеджів iз присадибними фермами. «Ми збудуємо своєрідну модель як у конструкторі «Лего», — поділився планами заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов. — Максимальний об’єм iз максимальною ефективністю — 140 мільйонів доларів. Якщо таких коштів з якихось причин не вдасться залучити, можливий варіант — 80 мільйонів. І так до 40 мільйонів».

Якщо поталанить реалізувати найоптимістичніший із проектів, то в одному з депресивних районів області через два роки з’являться 160 котеджів і 183 присадибні міні–ферми. Профіль останніх обиратимуть самі мешканці села. Вони зможуть вирощувати на вибір птицю, 10 свиноматок, 24 корови або 96 овець. Житимуть і працюватимуть нові поселенці не самі по собі, а під керівництвом керуючої компанії. За словами Юрія Сапронова, участь у реалізації агропромислової ідеї, швидше за все, братимуть також банки і представники регіональних бізнес–кіл. Не виключено, що харківський почин знайде підтримку і в Києві. Проект, на думку чиновників, настільки перспективний, що може отримати національний статус і заручитися опікунством глави держави.

Село майбутнього — це спроба чиновників закріпити молодь на селі й пожвавити життя віддаленої глибинки. Після того, як в Ізюмі закрили кілька великих підприємств, а в Первомайську переживає не найкращі часи містоутворюючий «Хімпром», проблема зайнятості тут стала справжнім головним болем. Не виключено, що невдовзі обидва райони можуть отримати статус депресивних. Тому містечко у формі агрокластера з первинною зайнятістю 2 тисячі осiб має пожвавити ситуацію. Гроші на реалізацію свого проекту влада планує отримати з кількох джерел — позичити у Європейського банку реконструкції та розвитку, який уже заявив про готовність профінансувати сільськогосподарські проекти в Україні, а також закликати до інвестиційної щедрості представників місцевих бізнес–кіл.