Грач, «збитий» своїми

14.12.2010

Незмінний фактично з 1991 року харизматичний лідер кримських комуністів Леонід Грач формально позбувся посади секретаря рескому КПУ простим рішенням київського пленуму ЦК партії. Так напередодні 63–річчя Леоніда Івановича його столичні зверхники «відзначили» «серйозні порушення партійної дисципліни та дії, що ведуть до дискредитації партії». За аналогічну провину вірні соратники Грача — другий секретар республіканського комітету Юрій Аксютін і лідер ялтинського осередку КПУ Олександр Коробейников — узагалі лишились без партквитків.

За великим рахунком, у цій «дискредитації» змішалось все до купи — й політичне, й особисте. Бо, як кажуть, Болівар не міг витримати двох Грача та лідера КПУ Петра Симоненка. Прихована конкуренція між ними визрівала віддавна, після другого пришестя Компартії у 1993 році. А бурхливо вихлюпнулась на поверхню торік. Леонід Іванович у Верховній Раді України раз по раз демонстрував відмінну від решти членів фракції і ЦК позицію, ба, скотився навіть на публічну критику керівництва. Скажімо, свого часу Грач принципово розійшовся з Петром Симоненком у питаннях ситуативної і вочевидь не безплатної підтримки Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко. Також Грач доклався до обговорення у ЗМІ «обліко моралє» Петра Миколайовича.

Цьогоріч під час місцевих виборів лідер кримських комуністів урозріз із настановами ЦК заповзято «котив бочку» на «регіонального» главу уряду Криму Василя Джарти та його «макіївську» команду, із пролетарською ненавистю звинувачував у багатьох гріхах, надто ж у використанні адмінресурсу. За що й отримав на горіхи від Симоненка — позаяк, на думку останнього, саме така конфронтація і призвела до провальних виборчих результатів КПУ. «Леонід Іванович, — прокоментував ситуацію Петро Симоненко, — не тільки переносить внутрішньопартійні проблеми на сторінки буржуазних друкованих видань і на екрани олігархічних телеканалів, а насамперед активно сприяє ворогам партії, обмовлюючи партію, тобто займається політичним штрейкбрехерством».

Утім така однозначна оцінка «згори» навряд чи знайде повний «одобрямс» у місцевих партійних низах. Деякі кримські політологи й аналітики не виключають, що антисимоненківська тактика Грача цілком свідома і має за мету започаткувати «сепаратистський» політич­ний проект на зразок створення місцевої комуністичної партії у компанії з іншими лівими. Хоча цьому всіляко намагатимуться завадити тутешні «регіонали», у яких сьогодні є всі без винятку важелі впливу на опонентів.

А поки що, як повідомляє сайт Грача, Леонід Іванович скликав на сьогодні в Сімферополі позачергове засідання пленуму Кримського рескому КПУ.