НЬЮЗРУМ

27.11.2010

5 із 64

За Національну премію імені Тараса Шевченка–2010 змагатимуться 64 претенденти. Як повідомив голова Комітету Борис Олійник, серед цьогорічних здобувачів — делегати всіх регіонів України, хоча більшість представляють саме столицю. Найзапекліша боротьба точитиметься серед літераторів (на звання лауреата найвищої гуманітарної премії країни претендують 15 поетів та 11 прозаїків)... Також у списку достойників — 7 кандидатів у галузі мистецтвознавства, 3 — публіцистики і журналістики, 2 — кінематографа, 7 — музичного мистецтва, 9 — концертно–виконавської діяльності, 9 — образотворчого мистецтва...

Наступне засідання Ко­мітету з присудження На­ціональної премії імені Тараса Шевченка відбудеться у середині грудня.

Петкун у Чорнобилі

Державна служба кінематографії Міністерства культури і туризму обіцяє підтримати зйомки картини «У суботу» сумою в 13,5 мільйона гривень (заявлений раніше бюджет цього проекту становить 3 млн. євро). Фільм, що знімає студія SOTA Cinema Group, розповідає про трагедію на Чорнобильській АЕС. Зйомки стрічки проходили в Україні та Білорусі, а на прем’єру обіцяють покликати вже за кілька місяців. Разом з українською SOTA Cinema Group (продюсер Олег Кохан, Україна), над картиною працюють також кінокомпанії «Пасажир» (продюсер Дмитро Єфремов, Росія), «Нон стоп продакшн» (продюсер Олександр Роднянський, Росія), кіностудія «Біло­русьфільм» (Республіка Бі­лорусь) і «Баварія Фільм» (Німеччина). Режисер фільму — росіянин Олександр Міндадзе. Одну з головних ролей у фільмі виконує лідер гурту «Танці мінус» В’ячеслав Петкун.

«Клініка» виходить у світ

Арт–проект «Інсектоїди та рептилоїди — пошук гармонії ІІ», ідеологами та виконавцями якого стала «Клініка Дорошенко Грищенко», з 1 по 5 грудня буде представлений на Red Dot Miami Art Fair, що є паралельною програмою всесвітнього форуму Арт–Базель Маямі–Біч. (Цей форум заснований групою багатих колекціонерів за участю організаторів Арт–Базеля в Швейцарії).

Прем’єра проекту «Інсек­тоїди та рептилоїди — пошук гармонії ІІ» відбулася минулого року в рамках XXIV Світового конгресу філософії права та соціальної філософії «Глобальна гармонія та верховенство права» у Пекіні. Відправною точкою для основної метафори проекту стала антропологічна гіпотеза киргизького геолога та мислителя Ільяса Садибакасова про те, що людство поділяється на інсектоїдів та рептилоїдів.