На Галичині у борщі ложка не стоїть

На Галичині у борщі ложка не стоїть

Минулої п’ят­ниці на ХІІІ Ки­їв­ському міжнародному книжковому ярмарку у літератур­ній кав’ярні поетеса, дитяча письменниця та голов­ний редактор «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка готувала галицький борщ.

Китайська дикунка,

Китайська дикунка,

Мало хто знає, що ківі, однойменний iз новозеландською маленькою пташкою екзотичний плід, — це творіння рук селекціонерів. Виявляється, в Китаї росла собі дикоросла ліаноподібна актинідія з маленькими плодами, що мали ніякий смак. Ботаніки вивезли рослину в Нову Зеландію і, довго чаклуючи, змогли збільшити втричі плоди і збагатити їх смаком суниць, ананаса та аґрусу одночасно. Крім смакового розмаїття, плід ківі — це поклади вітаміну С.

Зварю тобі борщику

Зварю тобі борщику

Історики стверджують, що червоний борщ з’явився на столах наших пращурів десь із Х століття, відколи на слов’янських землях почали вирощувати червоний буряк. Страва, за якою нині в цілому світі ідентифікують українську національну кухню, за тисячоліття помітно змінилася. Спочатку основою червоного борщу був буряковий квас, далі у страву за капустою та корінням (морквою і петрушкою) увійшла квасоля, потім — картопля. Помідори в борщі, а інколи баклажани і солодкий перець — це уже ХІХ століття.

Всі статті рубрики