Пшонка для Януковича

09.11.2010

Уже на третiй день після призначення Генпрокурором Віктора Пшонки, він уже оголосив себе «генералом» Януковича. «Звичайно, я член команди Президента. Президент взяв на себе велику відповідальність і оголосив про це своїми указами, своїми рішеннями, щоб у нас дійсно була правова держава, професійні закони, і звичайно, я як Генпрокурор — член команди по виконанню всіх тих рішень, які приймає Президент», — заявив пан Пшонка в інтерв’ю телеканалу «Інтер.

Напрошується питання: якщо злочин скоїть хтось із команди Президента, або й сам глава держави, чи буде в такому випадку об’єктивним розслідування, або хоча б реагування на такі факти з боку Генпрокуратури? Але кум Януковича не бачить тут жодних проблем: «Президент — об’єктивна людина, його девіз у житті — рівність усіх перед законом, тому я вдячний Президентові. — Буду, звичайно, все робити, щоб з 11–тисячним колективом прокуратури професійно, високо морально служити народу України».

Але служити чи то народу, чи то Президенту будуть не всі: очікуються нові кадрові призначення, які «дадуть новий імпульс діяльності відомства». Якщо в керівництві ГПУ зміни торкнулися лише підвищення на посадах Рената Кузьміна (став першим заступником Генерального) та Михайла Гаврилюка (став заступником), то більші кадрові висновки Генпрокурор обіцяє працівникам центрального апарату ГПУ та керівникам підрозділів прокуратури в регіонах.

Щодо резонансних справ, то новий очільник ГПУ планує направити справу Гонгадзе до суду вже в січні 2011 року (слідство має завершитися до 7 грудня). Якщо ж цього не станеться, доведеться змінити запобіжний захід у вигляді утримання під вартою екс–начальнику Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексію Пукачу. Але, на думку Генпрокурора, слідство цього не допустить.

В іншій резонансній справі — щодо загибелі В’ячеслава Чорновола — то «буквально днями слідчі отримали «добро» від його сина Тараса на проведення ексгумації. Комплексна судово–медична експертиза має підтвердити або спростувати версію про вбивство керманича Руху.

Якщо в попереднього керівництва ГПУ не виникало сумнівів щодо факту отруєння екс–Президента Ющенка, то новий Генпрокурор каже, що у слідства виникли питання в частині об’єктивності аналізів у цій справі. «Необхідно взяти у Віктора Андрійовича знову кров для проведення повторного аналізу, більш ретельного», — заявив «генеральний» член команди Януковича. Чи це вже не заявака «об’єктивнішого» гаранта?