Кримська вертикаль

09.11.2010

Місцеві «регіонали» під орудою макіївського «варяга» Василя Джарти навіть дещо перевершили «планку» 16–річної давності часів опального президента Мєшкова і його виборчого блоку «Росія». Тож тепер можуть крутити тутешньою Верховною Радою і підзвітним йому урядом, як циган сонцем. Точніше — ухвалювати будь–які свої нормативні акти, фактично одноосібно вирішувати кадрові питання. Адже їм при «плані» 70 дісталося аж 80 депутатських крісел. Найближчі конкуренти задовольнились лише крихтами. Якщо взяти до уваги той факт, що місцеві комуністи, кримські татари під прапором Руху і партія «Союз» (двоє від останньої партії, в тому числі Сергій Куніцин, пройшли по мажоритарних округах) задовольнились п’ятьма мандатами кожному, «Руська єдність» і «Сильна Україна» — відповідно, трьома і двома.

У новому кримському парламенті не виникне необхідність створювати коаліцію. Про це заявив пан Джарти, підбиваючи з готовими цифрами (за відсутності офіційних результатів!) підсумки місцевих виборів. Схоже, і він сам, і його партійний заступник спікер Володимир Константинов збережуть свої портфелі. Хоча ходять чутки, що кримський прем’єр найближчим часом перебереться до Києва — його «сватають» на Мінтранс, а наступником на чолі уряду Криму стане головний міліціонер країни Могильов.

Повний «проліт» прибічників екс–Прем’єра Юлії Тимошенко із місцевого ВО «Батьківщина» (у старому парламенті їх було семеро) і невтішний результат для «русоєдів», котрі претензійно розраховували ледве не на третину депутатських крісел, — головні підсумки нинішньої кампанії в АРК.

«Мерський» розклад на сонячному півострові — теж на догоду «синім». Виняток — міста Білогірськ і Бахчисарай, де народ проголосував, відповідно, за представників НРУ (кримського татарина з Меджлісу) і «Руської єдності».

А в Чорноморському незадоволені комуністи вимагають перерахунку голосів, намагаючись відстояти свого висуванця. Учора «червоні» оголосили голодування на знак протесту. Як повідомила прес–служба кримського рескому КПУ, виборча комісія селища Чорноморське фактично відмовилася, грубо порушуючи закон, підбити підсумки лише з тієї причини, що з великою перевагою переміг кандидат від Компартії, а суди не реагують на вимоги «потерпілих».