Олівці чудові, «синьо–кольорові»

09.11.2010

Ще за результатами екзит–полів було видно, що в Тернополі ось–ось запанує повна «Свобода». Саме ця політична сила із минулої весни має більшість в обласній раді. Її ж представника Сергія Надала минулої п’ятниці офіційно проголосили міським головою за підсумками виборів 31 жовтня. Явно світила «тягнибоківцям» і абсолютна партійна більшість у міській раді. За пропорційною системою націоналістична одержала там 11 депутатських мандатів із 60, плюс, за результатами власного паралельного підрахунку, претендувала ще на 24 мандати із 30 у мажоритарних округах. Однак результатів по «мажоритарці» у Тернополі не оголошено й досі, хоча відведений термін сплив ще 5 листопада. Причина — перерахунок голосів на семи мажоритарний округах, де є невеликий розрив якраз між «свободівцями» та «регіоналами».

За твердженням спостерігачів від партії Олега Тянибока, жодних скарг, заяв чи актів про порушення виборчого законодавства в день голосування та при підрахунку голосів зафіксовано не було. Незважаючи на це, тервиборчком чомусь уже після закінчення відведених законом строків зареєстрував скарги від «регіоналів» і прийняв рішення про проведення повторного підрахунку. У ходi цього перерахунку багато бюлетенів за «свободівців» раптом почали виявлятися зіпсованими зайвими позначками, які з’явилися «невідомо звідки». Це остаточно змусило представників «Свободи» звинуватити ТВК у порушенні закону та звернутися по захист своїх прав у всі можливі правоохоронні органи.

Позавчора «тягнибоківці» блокували приміщення ТВК аж до прибуття туди представників прокуратури. А на вчорашній прес–конференції новообраний міський голова Сергій Надал заявив, що в разі оголошення фальсифікованих результатів виборів його однопартійці готові скласти всі мандати і тим самим зробити нову міську раду нечинною. Адже націоналісти не сумніваються у своїй перемозі і на повторних виборах.

Тернопільська міська організація ВО «Свобода» публічно звернулася до голови облдержадміністрації, голови управління СБУ в Тернопільській області, міського прокурора та начальника УМВС. Голова ж обласної ради від «Свободи» Олексій Кайда направив на адресу Центрвиборчкому звернення про бездіяльність тернопільської ТВК, яка в установлені законом терміни не встановила результати виборів.