Альтернатива є, хоч і не скрізь

09.11.2010
Альтернатива є, хоч і не скрізь

Подекуди ще перераховують... (Фото Рейтер.)

Партія регіонів усе–таки може втратити свій великий форпост — посаду мера в Луганську. Місцевий суд зобов’язав перерахувати голоси на кількох виборчих дільницях. Виявилося, що після уточнення даних кандидат від Компартії Спиридон Кілінкаров додав до свого балансу 44 голоси. Це означає, що в місті, де ставленик «регіоналів» Сергій Кравченко набрав на 21 голос більше, ніж опонент, буде інший мер...

 

Луганськ: червоне чи синє?

Луганський окружний адмінсуд зобов’язав міський тервиборчком внести зміни до підсумкового протоколу про результати голосування за мера міста. Відповідне рішення суд ухвалив о 3:00 ночі 8 листопада, повідомляє громадянська мережа «Опора». Суд зобов’язав відповідальних осіб виправити дані голосування по трьох виборчих дільницях Луганська (№ 38, 39, 41).

Після перерахунку бюлетенів в присутності працівників прокуратури з’ясувалося, що комуніст Спиридон Кілінкаров отримав на 44 голоси більше, ніж було раніше зафіксовано в протоколах районної та міської виборчої комісії. Як встановили слідчі прокуратури, на вказаних дільницях є проблеми не лише з результатами голосування, а й зафіксовано інші порушення: пошкоджено пломбування на мішках iз бюлетенями, виявлено факти підробки підписів.

До Луганської облради про­йшли представники чотирьох партій. Партія регіонів отримала 106 мандатів, Компартія — 13, «Сильна Україна» — 4, Українська соціал–демократична партія — 1.

Харків: місто без вибору

Якщо харківські суди не визнають правоти опозиції, кандидат у мери Арсен Аваков збирається скаржитися до Європейського суду. Адже Харківський адміністративний окружний суд відхилив позов кандидата до міськ­виборчкому. Висуванець ВО «Батьківщина», який, за офіційними даними, програв представникові Партії регіонів Геннадію Кернесу лише 0,63%, подав апеляцію і до Харківського апеляційного суду. Сторона Авакова вимагає перерахувати голоси на 56 виборчих дільницях. «Ми зафіксували колосальну кількість порушень, і процедура підрахунку голосів не витримує жодної критики. Це по суті фальсифікує вибір харків’ян», — коментує Аваков.

У чесність виборів не вірять і в Харківській правозахисній групі. Громадські «омбудсмани» закликали не оголошувати переможця виборів, доки не перерахують голоси на спірних дільницях. «Ми мали можливість порівняти первинний і уточнений протоколи по двох дільницях, — повідомив керівник підрозділу УГС із прав людини Євген Захаров. — Згідно з первинним протоколом з дільниці №30001, участь у голосуванні взяли 933 виборці. За кандидата Авакова проголосували 280 чоловік, за Кернеса — 278. За уточненими протоколами, участь у голосуванні взяли вже 1016 виборців. За Авакова — 233 голоси, за Кернеса — 339. Кількість голосів за Авакова зменшилася на 118, а за Кернеса — на 63. Представнику влади в результаті додалося 89 голосів».

Серед інших порушень: зайві протоколи, підписання незаповнених протоколів, пошкоджених пакунків з виборчою документацією, складання уточненого протоколу кількома членами ДВК тільки від однієї політсили тощо.

Дніпро: депутат Тігіпко

Одноосібну більшість у Дні­пропетровській обласній раді сформує Партія регіонів. У соратників Януковича — 92 депутати (більшість переможців — із мажоритарних округів). «Сильна Україна» матиме 12 мандатів (один належатиме віце–прем’єру Сергію Тігіпку, який стояв на чолі списку), КПУ — 11, «Батьківщина» — 9, «Фронт змін» — 7.

Одеса: вибори із захопленням

Олексій Костусєв уже склав присягу одеського міського голови. «Інавгурація» відбулася на сесії в суботу. Після засідання «регіонал» Костусєв пішов у кабінет мера й показав журналістам зламане крісло. «Попередній мер навіть не залишив мені крісло, от у такому ж стані я приймаю місто», — заявив Костусєв.

Перед тим кабінет мера захопили представники силових органів, аби, очевидно, не допустити туди колишнього голову Едуарда Гурвіца. «Все це відбувалося безчесним і беззаконним шляхом», — коментує Гурвіц, вважаючи вибори сфальсифікованими.

Київщина: як украсти мандат

На Київщині винайшли більш «елегантний» спосіб залучитися додатковими мандатами. Як повідомляє прес–служба ВО «Свобода», під час установлення результатів виборів до обласної ради виборча комісія віддала Партії регіонів мандат, який мав належати націоналістам. Партія регіонів набрала на виборах 26,3%, «Фронт змін» — 9,91%, УДАР Кличка — 8,18%, «Сильна Україна» — 5,78%, «Свобода» — 3,48%. Сума цих відсотків становить 53,65%, і якщо підрахувати, скільки мандатів отримала кожна з сил, вийде, що в ПР — 36,28 мандата, у «ФЗ» — 13,67, УДАРу — 11,28, «СУ» — 7,97, «Свободи» — 4,8. Кожна з партій отримала стільки місць, скільки зафіксовано у цілих числах, а останні три мандати мали «розіграти» сили, в яких є найбільша дробова частина. Утім, за рішенням ТВК, один із мандатів відійшов до ПР, хоча за законом мав належати «Свободі». П’ятим у списку націоналістів є син відомого режисера Андрій Іллєнко.

Націоналісти вимагають відставки голови обласної держадміністрації Анатолія Присяжнюка, який «у ручному режимі керує роботою територіальних виборчих комісій», та арешту керівника обласної ТВК. Представники «Свободи» розбили наметове містечко біля Білоцерківської виборчої комісії, де, за їхніми підрахунками, вони взяли 9,1% голосів. А за даними влади — лише 1,5%.

Вінниця: «Совість» є

Мером Вінниці переобрано нинішнього міського голову Володимира Гройсмана. Висуванець партії «Совість України» набрав більше 77% голосів. Маловідома партія, яку очолює ректор одного з приватних київських вишів Хачатур Хачатурян, отримала у Вінницькій міській раді 23 мандати у мажоритарних округах і 10 — у багатомандатному. «Совісні» депутати сформують одноосібну більшість.

Донеччина: не «Регіонами» єдиними

Мерами аж чотирьох міст на Донеччині будуть особи, які не балотувалися від Партії регіонів. Місто Горлівка очолив представник «Сильної України», Дебальцеве і Кіровське — представники КПУ, а місто Сніжне — Народної партії. Мерами решти 24 міст стали «регіонали», повідомляє УНІАН.

* * *

Мером Черкас переобрано нинішнього міського голову Сергія Одарича.

 

ОЦІНКА

США: «Ці вибори не відповідали стандартам»

«Ми вважаємо, що ці вибори не відповідали стандартам відкритості і чесності, на відміну від президентських виборів, наприклад, які пройшли раніше цього року», — таку позицію зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів Америки озвучив помічник дер­жавного секретаря США у справах Європи та Євразії Філіп Гордон.

«Віце–президент США Джо Байден вів мову з президентом Януковичем про важливість дотримання принципів демократичних реформ. Я думаю, що світ, Євросоюз і США уважно стежили за перебігом місцевих виборів в Україні, тому й заявляю, що ми не вважаємо, що вони відповідали демократичним стандартам», — сказав Гордон в інтерв’ю «Радіо Свобода». Зокрема, помічник держсекретаря розкритикував українське виборче законодавство.