«Я визнаю, що були недоліки»

04.11.2010

Фракція БЮТ зірвала вчорашнє засідання парламенту. Народні депутати забарикадували президію Верховної Ради й не дозволили відкрити сесійний день. У такий спосіб тимошенківці вимагали створення тимчасової слідчої комісії з розслідування виборчих порушень. Ближче до обіду народні депутати, не діждавшись роботи, розійшлися з сесійної зали...

Партії опозиції виступили зі спільною заявою, в якій звинуватили владу у фальсифікаціях. «Вже сьогодні очевидно, що офіційні результати виборів не матимуть нічого спільного з реальними настроями людей, не віддзеркалюватимуть їхнього справжнього волевиявлення», — заявила група партій. На їхню думку, говорити про чесність виборів можна «або внаслідок необізнаності, або відвертої заангажованості». Заяву підписали «Батьківщина», «За Україну!», «Реформи і порядок», Народний рух України, «Народна самооборона», «Українська платформа», Партія захисників Вітчизни.

Влада оцінює вибори значно стриманіше. Вперше після дня голосування свою позицію висловив і Президент України. Що цікаво, Віктор Янукович уник термінів про «чесні та демократичні». Він просто привітав учасників виборчого процесу і додав: «Я визнаю, що вибори мали технічні недоліки та були складними». Серед проблем Віктор Янукович назвав те, що на виборах зареєструвалася велика кількість кандидатів, і «було непросто організувати процес підрахунку голосів одразу кількох видів бюлетенів». У своєму зверненні Янукович повідомив, що вже доручив розпочати роботу над змінами виборчого законодавства. «Моя мета — мати ефективне та прозоре виборче законодавство... незалежно від того, яку владу будуть обирати — центральну чи місцеву», — заявив Янукович. Учора Президент уже підписав указ, який передбачає створення робочої групи для шліфування законодавства.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Верховна Рада так і не розглянула закон про доступ до публічної інформації, який планувалося заслухати 2 листопада. Володимир Литвин пояснив, що профільний комітет іще не ухвалив офіційного рішення з приводу проекту, а супутні матеріали на кшталт порівняльних таблиць іще не готові. На думку Литвина, документ слід розглянути тоді, коли він буде готовий для розгляду у сесійній залі.

Позавчора парламент також «завалив» ідею комуністів про оголошення 7 листопада святковим днем. За те, щоб возвеличувати Жовтневу революцію, проголосувало лише 29 нардепів.