Він вибрав Віктора

04.11.2010

Президент України звільнив Олександра Медведька з посади Генерального прокурора. Олександр Іванович пішов із посади у зв’язку із завершенням терміну повноважень — сьогодні минає п’ять років його прокурорства. Учора ж глава держави вніс до парламенту письмове подання на призначення нового начальника Різницької — Віктора Пшонки.

Наразі Пшонка є першим заступником Генпрокурора і, очевидно, виконуватиме обов’язки керівника на Різницькій до офіційного призначення. Пшонці — 56 років. «Спадкоємець» народився в селі Сергіївка на Донеччині і тривалий час очолював прокуратуру області. Таким чином, Пшонка стане черговим вихідцем із Донбасу, які засіли на Печерських пагорбах у Києві. Сумнівів у його відданості «біло–блакитним» нема хоча б тому, що Пшонка — кум Януковича: Віктор Федорович хрестив прокурорського сина Артема, який нині має мандат народного депутата від ПР. Ще один цікавий факт із біографії Пшонки: у грудні 2004 року, після Помаранчевої революції, він подав у відставку з посади заступника Генпрокурора. А повернувся на Різницьку в 2006 році, коли Партія регіонів знову почала нарощувати вплив у політиці.

Подання на Пшонку не стало несподіванкою. «Це абсолютно прогнозований крок, — зазначив у коментарі «УМ» народний депутат Юрій Кармазін, заступник голови парламентського Комітету з питань правосуддя. — Я знав різного Пшонку: спочатку — як керівника Донецької прокуратури, пізніше — як заступника Генпрокурора. Пшонка–заступник був мудрішим. Це було помітно хоча б по моїй комунікації з Генпрокуратурою. Я регулярно надсилав запити в прокуратуру — і бачив ці зміни».

Кармазін вважає, що в парламенті вистачає голосів для затвердження Пшонки. Відповідаючи на запитання, чи можуть кандидатуру Януковича підтримати фракції опозиції, голова Партії захисників Вітчизни сказав: «Має бути зустріч із фракціями. Генпрокурор — це та людина, яка має бути політичним дальтоніком, яка не дивиться на кольори. Якщо Пшонці вдасться переконати депутатів у цьому — тоді, можливо, опозиція додасть голосів».