Єдність на зміну брехні

30.10.2010

Місцеві вибори — тест на самосвідомість українців. На цьому наголосив голова «Нашої України» Віктор Ющенко, перебуваючи на ІваноФранківщині. За словами екс­глави держави, не можна зводити дискусію лише до того, якою буде зарплата або пенсія. Напередодні виборів багато політиків «обіцяють фактично все», але це, каже Ющенко, популізм, політична брехня, оскільки дбають діячі винятково про власний результат. Сьогодні треба «говорити про інші речі — про національну самосвідомість, про єдність нації, без чого не може бути й економічних успіхів», — каже колишній Президент.

На цьому мають ґрунтуватися й об’єднавчі процеси демократичних сил. «Безумовно, ніхто не виступатиме проти політики консолідації, — зазначив у Коломиї Ющенко, — але я відверто хочу сказати: якщо виборець не змусить політичні сили консолідуватись ідейно, мати єдину платформу, нічого не вийде». В.Ю. нагадав, як об’єднував партії у блоки і в 2002му, і в 2006му, але «через амбіції окремих політиків у цих утвореннях не було єдності». І під час минулих президентських виборів демократичні сили «програли саме через свою роздробленість».

Попри великі виклики, які стоять перед Україною, Президент «помаранчевих» часів залишається оптимістом, оскільки «переконаний, що українська справа вже не поверне назад». Ющенко закликав не списувати всі проблеми на окремих людей, бо це «спрощення». «Проблемою України є не Табачник чи Семиноженко, чи те, що ми ототожнюємо сьогодні з чинною владою. Головною темою для розгляду є вибір тих 14 мільйонів людей, які за них голосували», — Ющенко закликав розібратися, чому багато українців обирають таку владу, «щоб ми не пішли хибним шляхом і не породили Януковича2, Януковича3 чи Табачника8».

Українці мають зрозуміти, що в них не може бути дві мови, чотири конфесії, п’ять історій. «Сьогодні ми різні, але виграти зможемо лише в єдності. Хто має формулу єдності — той має формулу сили», — наголосив Віктор Ющенко.

 

ДО РЕЧІ

У Коломиї Віктор Ющенко розповів, що створений ним інститут «Стратегічні ініціативи» до кінця року почне працювати на повну потужність, і одним із головних напрямів його роботи буде розробка реформ у соціальній сфері. До цієї роботи В.Ю. збирається залучити провідних економістів і «створити в Україні серйозний майданчик для діалогу з бізнесом щодо сценарію проведення соціальних реформ».