Гроші вирішують не все

28.10.2010
Гроші вирішують не все

Найбільшою популярністю у світі тенісу користуються чотири змагання серії «Великого шолома». П’ятим за престижністю вважається підсумковий турнір, на якому вісімка найкращих наприкінці сезону розігрує неофіційне звання чемпіона світу. Першими до фінішу підійшли представниці прекрасної статі — вони змагаються у спекотному Катарі.

 

Жіноча краса — для шейхів

Започаткований у 1971 році турнір на останні три роки прописався в місті Доха. Зрозуміло, що сталося це через інтерес нафтових магнатів Катару та їхню спроможність створити чудові умови для великого тенісу. Але ж найголовнішою складовою спорту є вболівальники. А їх у міжнародному тенісному комплексі «Халіфа» збирається зовсім небагато. Тому навіть фінансова привабливість тижневих змагань (призовий фонд — 4,55 млн. дол.) не «перебиває» мінуси глядацького фактору. Тож на наступні три роки турнір переїде до Стамбула — теж, до слова, не вельми «просунутого» тенісного міста.

Перед тим, як октет найуспішніших за рейтингом WTA тенісисток почав боротися за головний приз, учасниці відвідали офіційний прийом у вечірніх сукнях, підтвердивши, що в спорті є місце для краси й стилю. Поділені на дві групи, спортсменки спочатку зіграють в одне коло у своєму квартеті, а ті, хто посяде перше й друге місця, вийдуть до півфіналів.

Букмекери вважають фаворитками представницю Данії польського походження Каролін Возняцьки і бельгійку Кім Клійстерс. Коефіцієнти на них у різних конторах дещо відрізняються, але коливаються близько 3 до 1. Могли б серйозно втрутитися в цю суперечку минулорічні фіналістки — сестри Серена й Венус Уїльямс, проте приїхати на Близький Схід американкам завадили травми. Найменше шансів — у сербки Єлени Янкович, коефіцієнт на неї аж 34 до 1.

На старті в «бордовій» групі перша ракетка світу Возняцьки впевнено розібралася з росіянкою Оленою Дементьєвою (6:1, 6:1), а в дуелі дебютанток підсумкового турніру Саманта Стосур з Австралії здолала переможницю відкритого чемпіонату Франції — італійку Франческу Ск’явоне (двічі по 6:4).

У «білій» групі росіянка Віра Звонарьова не залишила шансів Янкович — 6:3, 6:0. Клійстерс і білоруска Вікторія Азаренко вступили в гру лише вчора ввечері, оскільки Віка після перемоги в Москві на «Кубку Кремля» не встигала вчасно дістатися Дохи. До речі, в Катар Азаренко прибула в супроводі свого бойфренда — Сергія Бубки–молодшого, нашого відомого тенісиста з Донецька.

У Пітері кращі, ніж у Москві

Поки син президента НОК України відпочиває на Близькому Сході, троє його співвітчизників намагаються підкорити вершину на турнірі АТР у Санкт–Петербурзі (призові — 663 тис. дол.). У вівторок Ілля Марченко святкував подвійний успіх. В одиночному розряді він пройшов узбека Дениса Істоміна (6:2, 2:2, відмова), а в парному — разом із казахстанцем Михайлом Кукушкіним дуже легко переграв американський дует Ліпськи/Рем, четвертий номер посіву (6:1, 6:2). Після матчів донеччанин висловив сподівання, що в Пітері йому вдасться продемонструвати кращу гру, ніж минулого тижня в Москві на «Кубку Кремля».

Із поразок стартував у Північній Пальмірі найкращий тенісист України Сергій Стаховський. У парі зі своїм традиційним партнером, росіянином Михайлом Южним, киянин поступився другому сіяному дуету Бопанна/Квуреші (Індія/Пакистан) — 2:6, 6:2, 3:10. А вчора Стах зачохлив ракетку і в «одиночці» — програв німцеві Бенджаміну Беккеру (4:6, 7:5, 4:6).

Після Сергія в боротьбу вступив Олександр Долгополов, який упорався з італійцем Фабіо Фоньїні — 7:6 (7:5), 6:4.