НОВИНИ ПЛЮС

10.09.2010

Парламент

Фракція «БЮТ–Батьківщина» у ВР учора залишила сесійну залу на знак протесту проти того, що коаліція не хоче розглядати опозиційний пакет законопроектів, спрямований на соціальний захист населення. Лідер фракції Іван Кириленко зауважив, що фракція «не хоче вдаватися до таких засобів, які будуть ганьбити Україну (блокування). Ми покидаємо цей зал, залишаючи свої лозунги і свої душі тут. Рано чи пізно ці питання все одно доведеться вирішувати чи уряду, чи нам».

Тож учора Верховна Рада працювала у звичному режимі і силами більшості ухвалила в цілому закони та зміни до законів про поміщення дітей у приймальники–розподільники, про бурштин, про запобігання кризи в будівельній галузі тощо.

Мовне питання

У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про мови в Україні» (автори — «регіонал» Олександр Єфремов, лідер Компартії Петро Симоненко, депутат від Блоку Литвина Сергій Гриневецький). Цей законопроект визнає українсько–російську двомовність важливим надбанням країни й дуже суттєво розширює права російської мови як у регіонах, так і в центрі, в освіті, на телебаченні, в судах тощо. У разі ухвалення закону російська де–факто стене другою державною мовою в Україні всупереч Конституції.

* * *

Генпрокурор Олександр Медведько зобов’язав прокурора Луганської області Євгена Трубнікова наступного разу на колегії ГПУ виступати українською мовою. Учора під час розширеної колегії ГПУ, коли Трубніков почав свій виступ російською, Медведько перервав його і сказав, що останній раз дозволяє йому виступати на колегії російською мовою: «Дивіться, Анатолій Могильов (глава МВС) теж вивчає українську мову, і я бачу, є успіхи. Тому я прошу вас теж виступати українською мовою».

Тимошенко звинуватила Януковича

Лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко вимагає припинити рейдерські атаки на її політичну силу. У відкритому листі до Президента України, про який Леді Ю повідомила вчора на прес–конференції, вона зазначила, що міністр юстиції Лавринович не реєструє новообраних керівників партійних осередків «Батьківщини», таким чином залишаючи в реєстрах звільнених керівників, які перейшли під дах Партії регіонів. А міністр внутрішніх справ Могильов незаконно видав звільненим керівникам обкомів «Батьківщини» фальшиві партійні печатки, якими вони зараз користуються. Таким чином влада прагне зірвати участь опозиційної сили в місцевих виборах.

Також Тимошенко заявила, що Янукович очолює «п’яту колону, яка захищає в Україні національні інтереси Росії».

Стан економіки

Голова Національного банку Володимир Стельмах вважає, що українська економіка вийшла з рецесії. «У нас інфляція вдвічі нижча, ніж 2009 року. Це означає, що немає інфляційного податку. Тому ми оцінюємо бюджетні позиції здоровими», — цитує главу НБУ сайт «Дзеркало тижня».