Як тобі не співчувати, Києве мій!

10.09.2010

Як і інші проекти з узяттям максимальної влади, чергова атака Партії регіонів на Київ стала вдалим «бліцкригом». Напередодні, в середу ввечері, Президент Віктор Янукович підписав зміни до закону про столицю щодо порядку створення районних рад, ухвалені парламентом у вівторок. А вже вчора по обіді позачергова сесія Київської міської ради проголосувала за ліквідацію райрад — зайвих структур, де більшість на виборах могли б отримати опозиціонери.

Близько двох сотень осіб з УНП, партії «За Україну!» та інших націонал–демократичних рухів марно пікетували Хрещатик, 36, протестуючи проти нищення районних рад у столиці та піднімаючи гасла «Ні узурпації влади!». Ідея опитати міську громаду на референдумі з цього приводу була відкинута «януковичами» як недоречна. За ліквідацію райрад проголосувала неочікувана переконлива більшість депутатів Київради — 95 (зі 110, зареєстрованих у залі). «За» голосували і багато представників так званих опозиційних фракцій, зокрема БЮТ і Блоку Кличка.

Згідно з ухваленим рішенням, 31 жовтня, тобто в день наступних місцевих виборів, припинять існування Голосіївська, Дарницька, Деснянська, Дніпровська, Оболонська, Печерська, Подільська, Святошинська, Солом’янська, Шевченківська райради, а також їхні виконавчі органи — відповідні районні державні адміністрації. Натомість районами Києва керуватимуть голови, призначені безпосередньо Президентом. Схоже, це будуть здебільшого нові люди з партквитками або симпатіями Партії регіонів — тієї самої, яка на чесних виборах не набирає в Києві і 7%.

Нагадаємо, у вівторок парламентська більшість розмежувала посади міського голови та глави столичної міськадміністрації, зосередивши важелі впливу в руках останнього — ставленика Януковича Олександра Попова.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Правоохоронні органи розслідують загалом 22 кримінальні справи про правопорушення з боку чиновників Київської адміністрації. Про це вчора на брифінгу заявив Генпрокурор Олександр Медведько. Двадцяти двом людям пред’явлено обвинувачення, вісьмох — арештовано, 14 перебувають на підписці про невиїзд. Останні чотири справи, порушені 30 серпня, стосуються відчуження акцій «Київгазу», «Київхімволокна», «Київміськбуду» і «Київводоканалу». За словами Генпрокурора, по кожній із цих справ збитки становлять більше 10 млн. грн., а по «Київміськбуду» — близько 100 млн.; наразі ці чотири справи спрямовані на досудове слідство в Генпрокуратуру. «Тут немає ніякої політичної основи... Є порушення бюджетного законодавства, й не треба все підводити до зміни влади», — наголосив Медведько.