Крим уже з «підрахуями»

08.09.2010

Після рішень позачергової сесії Верховної Ради України щодо певної лібералізації законодавства для місцевих виборів опозиція звертала увагу на те, що «регіонали» залишили чималий ресурс для махінацій у суб’єктивному способі формування виборчих комісій. Тобто головне — «не хто і як обирає, а хто рахує голоси». Крим став одним із перших регіонів, де «синя» більшість сформувала місцеву виборчу комісію. Й одразу — хвиля обурення з боку тих, кого обділили.

Повний «виборчкомівський комплект» затвердили позавчора на позачерговій сесії 58 голосами (зі 100 можливих). Як і очікувалося, очолювати кримську ВК довірили «регіоналу» Михайлу Малишеву. Ще двоє його однопартійців увійшли до складу комісії на правах рядових членів. Так само трьома «багнетами» представлені інші парламентські партії — КПУ, литвинівська Народна партія і Партія захисників Вітчизни (остання вичерпала геть усю квоту «Нашої України — Народної самооборони»), двома членами — Українська соціал–демократична партія (за квотою БЮТ), одним — ВО «Батьківщина». На ще три прохідні місця претендували висуванці аж 36 непарламентських партій. Після проведеного жеребкування «путівки» віддали людям із впливової в АРК партії «Союз», тігіпківської «Сильної України» та Демпартії.

Із таким розкладом категорично не погодились ті, хто «пролетів». Найбільше закидів на свою адресу «регіонали» почули від своїх давніх союзників із руху «Російська єдність» і партії «Руський блок». «Їм («регіоналам») був потрібен гарантований результат нашого усунення від контролю за результатами виборів», — заявив лідер «Російської єдності» Сергій Аксьонов. В аналогічному ключі з цього приводу висловився і головний комуніст Криму Леонід Грач. А заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров (він очолює місцевий список Народного руху на виборах до ВР Криму) має намір навіть подати судовий позов iз приводу «наруги» над виборчим законодавством. Той факт, що до виборчкому не потрапив жоден представник НРУ, Чубаров розцінив як спробу не допустити кримських татар до представницьких органів влади автономії.