Блокуй не блокуй — все одно...

08.09.2010
Блокуй не блокуй — все одно...

БЮТ таки відвоював у «регіоналів» президію, але добитися ухвалення постанов про мораторій на підвищення цін не зміг. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Одна бійка, дві різнокольорові блокади, два мітинги на площі перед парламентом — сьо­ма сесія Верховної Ради шостого скликання стартувала. Депутати від опозиції, які за літо знудилися без сцени для виступів і мають потребу «розкручувати» свої партії перед місцевими виборами, почали новий політичний сезон найактивніше.

Нагадаємо, напередодні фракція БЮТ заявляла, що вдасться до блокування ВР, якщо на порядок денний не буде винесено «опозиційні» питання: мораторії на підвищення пенсійного віку для жінок та ціни газу для населення, проект закону про податкові канікули для малого бізнесу, про колізію з газом «Росукренерго» тощо. Як виявилося, у понеділок увечері голова франції БЮТ Іван Кириленко та віце–спікер від «тимошенківців» Микола Томенко досягли з керівником фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим компромісу: у перший день сесії, під акомпанемент вуличних мітингів, Рада таки розгляне два питання від опозиції — щодо мораторію на підвищення цін на газ та житлово–комунальні послуги, а також щодо енергетичної безпеки і рішення Стокгольмського арбітражу. Але за ніч ситуація перегралася, і Блок Тимошенко вирішив усе одно блокувати трибуну. Хоча, скажімо, Томенко голосував проти цього рішення, бо «в парламенті бажано працювати головою, а не кулаками». «Зрозуміло, що центр прийняття рішень БЮТ знаходиться не в парламенті», — констатував очевидну річ спікер Володимир Литвин.

Тож зранку нова сесія почалася з блокади президії. Хоча, як і слід було очікувати, до блокування вдалися провладні фракції, які мали на меті не допустити до президії БЮТівців. І гімн, і виступи Президента Януковича та Прем’єра Миколи Азарова відбувалися під прикриттям «живого щита» із «синіх» депутатів. Віктор Янукович закликав усі гілки влади «об’єднати зусилля, спрямовані на підвищення рівня життя людей», і заявив, що зацікавлений, аби місцеві вибори пройшли прозоро і чесно. Микола Азаров у свою чергу сказав, що ця сесія ВР «має створити законодавчу базу для реалізації програми реформ».

Через блокування з боку «регіоналів» БЮТівці навіть не змогли повісити свої плакати на президію та ложу уряду. Тож транспаранти з написами «На кладовище раніше, ніж на пенсію!», «Стоп комунальному та газовому свавіллю!», «Галопуючі ціни — геноцид українців» довелося викласти над кріслами в секторі БЮТ посеред сесійної зали. Мало того, ці гасла могли взагалі не потрапити у приміщення парламенту — нардепа–БЮТівця Костянтина Бондарєва, який разом із помічниками ніс плакати до ВР, затримали працівники міліції біля паркану навколо будівлі парламенту: мовляв, із такою наочною агітацією всередину «не положено».

Сутичка між депутатами БЮТ і ПР сталася тоді, коли «тимошенківці» спробували «відвоювати» президію. Що­правда, штовханина між панами Ляшком, Кожем’якіним, Забзалюком та «регіоналами» з іншого боку була не вельми кровожерною.

А БЮТ свою блокаду почав уже після того, як відбулося голосування щодо мораторію на збільшення ціни газу, комунальних тарифів і проїзду в транспорті. Чотири проекти соціальних постанов, які йшли в розріз із ціновою політикою уряду «Регіонів», не отримали належної підтримки. Цікаво, що серед авторів проектів, крім опозиції, профігурував і коаліційний комуніст Петро Симоненко. Саме проект КПУ набрав порівняно найбільше голосів — 200.

«Синя» більшість у парламенті дисциплінована, тож навряд чи якісь серйозні законодавчі ініціативи опозиції мають шанс бути підтриманими.

Із проголосованого Радою вчора можна назвати затвердження порядку денного сесії із тисячі (!) питань, законопроекти «Про культуру» й щодо підвищення безпеки підприємств, які використовують ядерну енергію (перші читання). Але насамперед привертає увагу той факт, що ВР скасувала власне рішення про ухвалення в першому читанні проекту Податкового кодексу. У Партії регіонів прогнозують, що новий проект кодексу буде розглянуто в сесійній залі 23 вересня.

Також парламент переніс розгляд проекту закону «Про внесення змін до Конституції України› (щодо строків повноважень ВР АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів)» — його ще не схвалив профільний комітет.

 

СПРАВИ ФРАКЦІЙНІ

З огляду на наближення місцевих виборів та нову вимогу виборчого законодавства — щодо балотування не блоків, а лише партій, — фракція Блоку Юлії Тимошенко у Верховній Раді ухвалила рішення про своє перейменування. Тепер вона зветься «БЮТ–Батьківщина».

Також на засіданні в понеділок увечері БЮТівці вирішили виключити з фракції депутатів Богдана Губського, Івана Деньковича та Арнольда Радовця — «за співпрацю з чинною владою, яка була спрямована на перешкоджання участі партії ВО «Батьківщина» у місцевих виборах». Особливу увагу привертає постать пана Губського — колишнього чільного фінансиста БЮТ, земельного магната Київщини, який зі своїми людьми перейшов на бік Партії регіонів у Київській облраді, де БЮТ, за підсумками виборів–2006, мав самостійну більшість.

Учора «Батьківщина» провела третій етап з’їзду, на якому вносила зміни до статуту, щоб не дати судам можливості блокувати участь партії у виборах.

 

ВУЛИЦЯ

Закидаємо режим шапками?

Скликаний опозицією мітинг протесту проти підвищення тарифів на газ та українофобської політики Януковича і Ко виявився не таким потужним, як сподівалися організатори. Як запевняють опозиційні сили, винна в цьому винятково влада, яка зробила все, щоб стати на заваді протестантам.

Уже зранку підходи до будівлі ВР зайняли прихильники Партії регіонів, більшість із яких звозили до місця події автобусами. Їм, зрозуміло, ніхто не перешкоджав. На відміну від опозиційних активістів. Як заявляє Всеукраїнське об’єднання «Свобода», через залякування з боку влади, що тиснула на автоперевізників, більшість активістів із регіонів так і не змогли доїхати до Києва. «Якщо спершу повідомлення про залякування перевізників надходили з кількох областей — Луганської, Полтавської, Львівської та Волинської, то в понеділок увечері «свободівцям» з усіх областей було відмовлено у доправленні до Києва», — наголошують у партiї Тягнибока.

Попри всі перешкоди, під парламентом зібралося кілька тисяч людей, яких відділяли від прихильників ПР щільні кордони міліції. Як запевнила присутніх зі сцени лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, опозиція блокуватиме роботу парламенту, поки не доможеться виконання своїх вимог. Передусім — відмови від підвищення тарифів та відставки деяких міністрів. «У першу чергу — [міністра освіти Дмитра] Табачника, який антиукраїнську політику зробив сутністю свого життя і який ще пам’ятає той час, коли він зривав національний прапор з мерії в Києві, тому що був проти створення незалежної держави», — наголосила Тимошенко. Також БЮТ, за її словами, наполягає на відставці з посади голови Служби безпеки Валерія Хорошковського, який «починає крок за кроком повертати старі традиції КДБ у країну».

Під час виступу Тимошенко «свободівці», якi становили чи не половину опозицiйної аудиторiї, скандували: «Тягнибок!». А промову представниці ВО «Свобода» Ірини Фаріон уже «тимошенківці» супроводжували скандуванням імені своєї лідерки. Примирити всіх намагався координатор Народного комітету захисту Дмитро Павличко, який, схоже, марно нагадував, що перед спільним ворогом слід об’єднуватися, а не сваритися.

Уже після завершення мітингу прагнення міліції вислужитися перед владою сягнуло апофеозу. Шестеро активістів громадянського руху «Відсіч», які під парламентом роздавали листівки «Ми можемо і повинні усунути від влади антинародний режим!», уже без жодної агітаційної продукції вирішили піти поїсти у їдальню «Здоровенькі були», а найкоротший шлях туди лежав через вулицю Банкову. Та повз адміністрацію Президента пройти не змогли — їх зупинили працівники міліції, вимагаючи, аби хлопці та дівчата зняли з голів головні убори. Правоохоронцям не сподобалися написи на них: «Бережи свою шапку». Із натяком на кримiнальне минуле Президента...