НОВИНИ ПЛЮС

08.09.2010

Гроші тануть на очах

Україна знову ввійшла у смугу інфляції. За даними Держкомстату, споживчі ціни в серпні зросли на 1,2 %. А порівняно з серпнем 2010 року, вони збільшилися на 8,3 %. Головне пояснення — зростання вартості природного газу на 50%, а також алкогольних напоїв та тютюнових виробів на 3,7%. У свою чергу вартість безалкогольних товарів та продуктів харчування знизилася на 0,1%. Чого не можна сказати про ціни на житлово–комунальні послуги, які зросли на 9,6%, також подорожчали послуги, пов’язані з охороною здоров’я, — на 0,4%, на освіту — на 0,2%. До речі, через подорожчання прородного газу та зростання цін у видобутку корисних копалин, крім паливно–енергетичних, подорожчала і промислова продукція на 0,9%.

Московський атом

Російська компанія «ТВЕЛ», як і передбачалося, перемогла в конкурсі з будівництва ядерного заводу в Україні. Планується, що запрацює він уже в 2013 році — згідно з державною цільовою економічною програмою «Ядерне паливо України». Конкурент росіян, американська компанія компанії «Вестінхаус Електрік Компані», як передбачали експерти, після приходу до влади у нашій державі нової команди могла і не виставляти свою кандидатуру. Помічник директора «Вестінхаус» в Україні Світлана Меркулова результати тендеру прокоментувала так: «Ми отримали повідомлення, в якому нам дякують за участь у конкурсі і повідомляють ім’я переможця. Хоча підбити підсумки тендеру Кабмін планував до жовтня 2010 року».

Узагалі–то ми не проти...

Експорт хоч і офіційно не заборонений, але Держмитниця й далi утримує в портах 20 суден iз зерном. Деякі з них «відпочивають» уже півтора місяця. За словами президента Української зернової асоціації Володимира Клименка, загальна кількість зерна, яка є на цих суднах, не перевищує 380 тис. тонн. «Тобто ніякої загрози продовольчій безпеці України вони не становлять», — каже Клименко. За словами керівника УЗА, трейдери не проти додаткових перевірок, але закликають робити їх упродовж доби, як того вимагає ДСТУ. «А не 10—20 діб, як це відбувається зараз, — каже президент УЗА. — Така затримка суден завдає мільйонні збитки компаніям і не сприяє поліпшенню інвестиційного клімату».